UKC Republike Srpske

"Bunt" medicinara i pacijenata: Stanivukovićeve izjave nikada ne smijemo zaboraviti

  • Izvor: ATV
  • 19.10.2023. 17:30

Nikada ne smijemo oprostiti ni zaboraviti tvrdnje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se na UKC-u Republike Srpske, u jeku virusa korona, koristio industrijski kiseonik, poručili su ovo danas na Trgu Krajine u Banjaluci zdravstveni radnici UKC-a na čelu sa direktorom Vladom Đajićem.

On je novinarima na Trgu rekao da je ovo bunt zadravstvenih radnika, pacijenata koji su se liječili od kovida 19 i njihovih porodica.

„Došli smo na Trg Krajine iz dva razloga. Jedan je što je 2. oktobra 2021. Oodje baš na Trgu okupio (Stanivuković) svoje istomišljenike i tražio hapšenje rukovodica zdravstvenih ustanova, ministra zdravlja, pa i mene lično, zbog uoptrebe, kako je tada rekao, čađavog, prljavog industrijskog kiseonika koji je otrovan za naše pacijente, što nije bilo tačno i on je znao da nije tačno. I drugi, što je on na ovom Trgu, zbog nesretne smrti jednog mladog Banjalučanina, došao na čelo Gradske uprave. To je isto htio i preko mnogo većih, katastrofalnih posljedica u Kliničkom centru i drugim ustanovama, da dođe na čelo republičke vlasti“, izjavio je Đajić.

Reako je da zdravstveni radnici nisu dozvolili da se pacijenti pokolebaju, iako je bilo mnogo pacijenata i njihove rodbine koji su vršili pritisak da ne koriste taj kiseonik.

„Mi smo nastavili bez obzira na mnoge prijetnje, da dajemo taj kiseonik našim pacijentima, i uspjeli smo. To je naša velika pobjeda i došli smo ovdje danas da kažemo da mu to nikada ne smijemo oprostiti ni zaboraviti, i da ta tema mora biti stalno aktuelna, da ljudi shvataju koliko je Draško Stanivuković svirep i koliko je spreman na sve da bi pokupio političke poene i došao na čelo Republike Srpske“, rekao je Đajić.

Zahvalio je svim radnicima što nisu posustali, što su radili danonoćno i odnijeli veliku pobjedu, kao i svim novinarima koji su bili objektivni po ovom pitanju.

Doktorica Slavica Zeljković, načelnica Urgentnog centra u UKC-u Republike Srpske, zahvalila se svim koji su došli i podržali ovo okupljanje.

„Mi smo svo vrijeme nemilosrdne, teške borbe za kovidom imali teških momenata, ali jedan od najtežih jeste bio 'afera kiseonik'. Tada je došlo do situacije kada su se građani, koji su do tad slušali i tražili od nas informacije i slijedili upustva koja ima dajemo, našli u situaciji da dovedu u pitanje sve što mi radimo i govorimo. Mi se u tom momentu nismo pokolebali, nastavili smo da radimo i dalje jer smo znali da radimo dobro i najbolje što možemo“, izjavila je Zeljković.

Ona je rekla da svaki pokušaj ometanja zdravstvenih radnika u tako teškim situacijama građani treba da preispitaju.

„Trebaju da preispitaju namjere svih onih koji takve situacije masovnih nesreća i epidemija koriste u bilo koje druge svrhe“, poručila je doktrica Zeljković.

Zora Zrnić, medicinska sestra na Infektivnoj klinici UKC-a Srpske, rekla je da je rad u kovid sistemu bio naporan i težak, te da su radnici bili i fizički i psihički iscrpljeni.

„Suprug i ja smo oboljeli u maju 2020. godine. Smješteni smo na Infektivnu kliniku, primali smo ksieonik kao i ostali bolesnici. Imali smo isti tretman i odgovarajuću terapiju. Nas je kisoenik spasio, a kada je bila afera , naši bolesnici su imali strah od kisoenika. Iz našu podršku su prebrodili to i primali su kisoenik“, rekla je Zrnić.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.