Banjaluka

Radnici ZIBL-a se i dalje bore za svoja prava

  • Izvor: ATV
  • 08.12.2022. 19:03

U nastavku borbe za svoja prava, radnici Zavoda za izgradnju Banjaluka danas su došli u gradsku skupštinu pred početak sjednice lokalnog parlamenta. Tražili su da o njihovom problemu raspravljaju odbornici ne bi li, konačno, dobili zaostale plate, neuplaćeni porez i doprinose. Međutim, od toga danas ništa.

"Prijedlog je išao prema gradonačelniku i gospodinu Kresojeviću, a to je da na današnjoj sjednici Skupštine grada predlože odluku po kojoj će zahtjevi radnika biti ispunjeni, a od Skupštine i svih odbornika tražimo da donesu odluku po kojoj će svi zahtjevi radnika biti ispunjeni. Ukoliko organi grada, kao većinskog vlasnika ZIBL-a, ne budu udovoljili zahtjevima radnika, mi ćemo se obratiti predsjedniku Republike Srpske", kaže Anđelka Buzadžija, predsjednik sindikalne organizacije ZIBL-a. 

Za nekoliko dana o ZIBL-u će biti vanredna sjednica, uvjeravaju u Gradskoj upravi. Tvrde da imaju rješenje. 

"Usaglasio sam prijedlog koji podrazumijeva da Grad isplati pozajmicu ZIBL-u u visini od 500 hiljada KM, a nakon prodaje ovog prostora da se ta sredstva vrate gradu", rekao je Bojan Kresojević, banjalučki gradski menadžer. 

Ovo nije rješenje već privremeno odgađanje, kažu iz skupštinske većine. Smatraju da je Kresojevićev prijedlog ''krpljenje rupe'' što će, za nekoliko mjeseci, doći na naplatu. Većina ima drugi prijedlog. 

"Ono što je najveći problem za Gradsku upravu i nas koji smo odbornici u Skupštini je 35 zaposlenih u ZIBL-u i šta uraditi sa njima. Mislim da oni trebaju biti najveći prioritet. Mi smo svjedoci da grad konstantno raspisuje neke konkurse za prijem novih radnika, ne samo grad, nego i gradska preduzeća, pa mislim da je jedno od rješenja da se povuku radnici, barem određeni dio njih koji ispunjavaju uslove, da rade u Gradskoj upravi i da se na taj način sanira šteta koliko je to moguće", ističe Borivoj Obradović, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Poreska uprava je zbog dugovanja blokirala račun ZIBL-a. Radnici kažu da je posla sve manje, a isto tako i zaposlenih. Od 120 radnika, ostalo ih je tridesetak. 

Tagovi: