Gradonačelnik

Stanivuković o sankcijama zvaničnicima Srpske: I Banjaluka učestvovala u organizaciji Dana Republike

  • Izvor: ATV
  • 14.03.2024. 20:20

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bio je na Tet-a-TeT sastanku sa Tatjanom Trninić u novoj epizodi.

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je povodom najnovijih sankcija koje je američko Ministarstvo finansija uvelo zvaničnicima Republike Srpske a povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike da je i Grad Banjaluka učestvovao u organizaciji proslave Dana Republike.

"Čovjek mora biti spreman na veliku žrtvu kada se bori za velike ciljeve i ja sam sigurno spreman za to. Prošao sam mnogo prekršajnih i krivičnih prijava, malo ko je sa ovoliko godina imao ovakve turbulencije. Niko ni u Еvropi sa ovako malo godina nije obavljao ovako važne funkcije“, rekao je Stanivuković.

Kako kaže, spreman je na veću žrtvu kada je riječ o opštem planu, za srpski narod.

"Banjaluka je ta koja obilježava Dan Republike i moj tim i ja smo dio organizacije tog Dana. U Organizacionom odboru su ministri, predsjednik Republike i Vlade, ali i Grad Banjaluka je dio organizacije. Bio sam na defileu, na liturgiji, dočekivao Patrijarha, kao i svi drugi“, kaže Stanivuković.

Stanivuković: Pristao bih na meč sa Đajićem, ali...

Stanivuković: Pristao bih na meč sa Đajićem, ali...

Stanivuković ističe da sankcije koje su uvedene ne treba da pokolebaju.

"Dan Republike je trajan i neupitan i bez obzira ko šta spolja misli. Nije normalno da nam neko brani da obilježavamo Dan Republike, dan kada je nastala naša država, naš Ustav, i sve ono što mi danas jesmo, to je linija ispod koje ne idemo“, dodao je on.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da stoji uz sve ljude koji su u  organizaciji Dana Republike.

"Drugi neka nam sude i rade šta žele“, kaže Stanivuković.

O suđenju Dodiku i Lukiću

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao komentarišući proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića da je za Republiku Srpsku, za Banjaluku, za Dan Republike.

"Ja sam za to da se poštuje ono što uradi Vlada i naš zakon, bez obzira što ih neko na nivou BiH prekroji, poništi zakone Republike Srpske“, kaže Stanivuković.

Stanivuković dodaje da suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću ili bilo koje suđenje nekome na taj način nije nečija privatna stvar pojedinca nego je to institucionalna stvar.

"Kada se Dodiku ili bilo kome drugom bude sudilo za neke druge procese - možemo govoriti da je to lično i privatno“, dodaje Stanivuković.

Stanivuković kaže da, ako su zakoni i Ustav podešeni tako da kada Skupština usvoji nešto, predsjednik Republike i direktor Službenog glasnika urade svoj posao i nađu se na optuženičkoj klupi zbog toga za njega to znači da je ova država poništena ako pristanemo na to.

"Meni je važnije od moje pozicije da sačuvamo ustanove i institucije jer ako to imamo svaki čovjek na toj poziciji može nešto da vrijedi i njegov glas i stav, bez toga ništa ne vrijedi“, kaže Stanivuković.

O kandidaturi za gradonačelnika

Komentarišući odnose i dešavanja u opoziciji na nivou Republike Srpske, ali i u PDP-u, partiji iz koje dolazi, Stanivuković kaže da je u životu i politici sve relativno, "nijedan uspjeh nije konačan ni neuspjeh fatalan“.

Govoreći o kandidaturi za gradonačelnika Banjaluke na sljedećim izborima Stanivuković kaže da imam vjeru da će on biti taj koji će ispred PDP-a biti kandidovan za tu funkciju.

"Ja imam vjeru da ću za nekih godinu dana biti opet ovdje kao novi i stari gradonačelnik“, rekao je.

Kada je riječ o previranjima, Stanivuković kaže da je na kraju važno šta bude.

"Ovo su samo procesi koji se dešavaju i unutar PDP-a i unutar opozicije, i na političkoj sceni koji mene kale i jačaju. To su stvari koje politički morate proći“, kaže Stanivuković a u slučaju da ne bude kandidat za gradonačelnika Banjaluke, aktuelni gradonačelnik kaže: "To je sve život.“

Kako kaže, poštuje organe partije iz koje dolazi i nije "dječačić koji će, ako ne dobije 'svoju igračku' reći da pravi svoju stranku“.

"Morate biti hrabri da vodite unutarstranačke borbe“, poručuje Stanivuković.

Kada je riječ o sukobima unutar opozicije, pa i svađama sa dojučerašnjim najbližim saborcima Stanivuković kaže da nikome ružnu riječ nije uputio.

"Ako se Crnadak prepoznao u tome što sam rekao da je opoziciono kokodakanje uzaludno i doprinosi onoj drugoj strani više nego bilo čemu drugom - ja sam mu se izvinio ako se on prepoznao u tome, nisam mislio ni na koga pojedinačno, ja volim te termine. Ljudima znam reći oprosti, nisam se svađao. Ja sam dobio mnogo teških riječi, ali sam odgovarao filantropski, kao čovjek čovjeku“, dodao je Stanivuković.

Kako kaže, optužen je da nije dovoljno pomogao Jeleni Trivić u izborima ali ističe da je ona osvojila veliki broj glasova upravo u Banjaluci koju on vodi.

"To je nečije pravo. Nisam odgovarao, htio sam da se sjedne i razgovara. To su neke njihove političke platforme. Opozicija dugo nije vodila neki veliki sistem i neće da razumiju vašu poziciju. Ako neko kaže u politici da je spreman da vas uništi, da ste smeće, đubre...“, rekao je Stanivuković.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina