Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav"

Znate li šta je Martinovanje? Danas se održava u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2023. 09:59

Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav" iz Banjaluke organizuje tradicionalno Martinovanje, danas u 17.00 časova u prostorijama Doma omladine u ovom gradu.

Mladen Lunić, predsjednik Udruženja Slovenaca "Triglav", bio je gost ATV jutra te je pojasnio šta je to Martinovanje.

„Martinovanje je naša najznačajnina manifestacija, poznata je i u Banjaluci. Ove godine je organizujemo 24. put. Vezana je za narodni običaj krštenja vina. Mi to organizujemo kao jednu kulturno-zabavnu manifestaciju, sa etnografskim obilježjima u kome imamo i simbolični čin krštenja vina, koje se poštuje u našoj matici, u Republici Sloveniji, 11. novembra se obiljeažava“, rekao je Lunić za ATV.

Na večerašnjem događaju biće i vina i hrane, a tradicionalna slovenačka hrana su kobasice, od poslastica krofne, štrudle a ima i mnogo jela sa heljdom.

Udruženje Slovenaca „Triglav“ Banjaluka ove godine obilježava jubilej, 25 godina djelovanja obnovljenog društva.

"Okupljamo Slovence i potomke slovenačkih doseljenika na područje Banjaluke i okolnih opština. Ima oko 952 člana registrovanih u Udruženju. Radimo, uglavnom, na polju jačanja kulturnog identiteta prosvjetne aktivnosti, a imamo aktivno i mješovito pjevačko društvo 'Davorin Jenjko', te dječiju folklornu grupu s kojom nastupamo u Banjaluci i Sloveniji“, rekao je Lunić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: