ATV

Удружење Словенаца Републике Српске "Триглав"

Знате ли шта је Мартиновање? Данас се одржава у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 09:59

Удружење Словенаца Републике Српске "Триглав" из Бањалуке организује традиционално Мартиновање, данас у 17.00 часова у просторијама Дома омладине у овом граду.

Младен Лунић, предсједник Удружења Словенаца "Триглав", био је гост АТВ јутра те је појаснио шта је то Мартиновање.

„Мартиновање је наша најзначајнина манифестација, позната је и у Бањалуци. Ове године је организујемо 24. пут. Везана је за народни обичај крштења вина. Ми то организујемо као једну културно-забавну манифестацију, са етнографским обиљежјима у коме имамо и симболични чин крштења вина, које се поштује у нашој матици, у Републици Словенији, 11. новембра се обиљеажава“, рекао је Лунић за АТВ.

На вечерашњем догађају биће и вина и хране, а традиционална словеначка храна су кобасице, од посластица крофне, штрудле а има и много јела са хељдом.

Удружење Словенаца „Триглав“ Бањалука ове године обиљежава јубилеј, 25 година дјеловања обновљеног друштва.

"Окупљамо Словенце и потомке словеначких досељеника на подручје Бањалуке и околних општина. Има око 952 члана регистрованих у Удружењу. Радимо, углавном, на пољу јачања културног идентитета просвјетне активности, а имамо активно и мјешовито пјевачко друштво 'Даворин Јењко', те дјечију фолклорну групу с којом наступамо у Бањалуци и Словенији“, рекао је Лунић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм