Vrace

6.000 KM kazne za uništavanje spomen-ploče generalu Mladiću: Pravda je zadovoljena

  • Izvor: ATV
  • 21.02.2024. 19:06

Еlvis Gurda i Еsad Jašarević oštetili su spomen ploču generalu Ratku Mladiću na Vracama prošle godine. Zbog toga ih je Osnovni sud u Sokocu proglasio krivim.

Kažnjeni su sa 6.000 maraka, od čega će 5.000 Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

"Ova presuda je  dokaz da sudovi mogu da rade svoj posao onako kako bi trebali da ga rade. Da je pravda zadovoljena, u ovom slučaju, jeste. Ali smo mi imali 3-4 puta lomljenje ove ploče. Nadamo se da će sud i po ostalim našim postupiti i da će donijeti iste presude", rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

To je jedina pravedna odluka, kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Nada se da će ubuduće neodgovorni pojedinci dobro razmisliti prije nego što urade nešto slično.

"Krivični zakon Republike Srpske kaže ko oštećuje uništava imovinu drugog lica, to je ovo slučaj bila imovina Boračke organizacije Opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je zajedno sa drugim boračkim organizacijama organizacija od javnog interesa biće osuđen tako i tako. To je jedina pravedna odluka i da ne bude zabune da je neko iz Republike Srpske oštećivao nešto što je u federaciji ja bih očekivao da na isti način bude bude presuđen", kaže Ćosić.

Stanovnici Istočnog Sarajeva zadovoljni su što je napokon vandalizam nad srpskim spomenicima osuđen.

"Svako ko počini neko kazneno djelo treba da se kazni adekvatno i da smo svi odgovorni zato. Zašto da uništava bilo čiju imovinu, nije to pitanje je l' naša ili bilo čija. Mislim da treba da snosi kaznu koja odgovara", "Treba ih zatvoriti, rasvijetliti slučaj i pozatvarati, kakvih 5.000", "To je bruka, a da im vraćaš ne valja", govore građani.

Spomen–ploča na Vracama postavljena je u čast generalu Ratku Mladiću, koji je na tom mjestu postrojio dva bataljona samoorganizovanog srpskog naroda opštine Novo Sarajevo.

Ova spomen-ploča oskrnavljena je više puta, a posljednji put 29. avgusta prošle godine. 

Pratite nas i putem Vibera