Direktor "Gas-Resa"

Antonić: Inicijativa Bećirovića vodi BiH u razgradnju

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2023. 15:35

Direktor preduzeća "Gas-Res" Momčilo Antonić rekao je za Srnu da je prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o usvajanju zakona o transportu prirodnog gasa u BiH protivno Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ako je cilj Bećirovića da se BiH što prije razgradi, onda razumijem inicijativu. Ako mu je cilj da tržište funkcioniše onda to ne razumijem, jer je energetika isključivo u nadležnosti entiteta", rekao je Antonić.

On navodi da Republika Srpska ima organizovano i regulisano tržište gasa koje je u skladu sa propisima ЕU i Еvropske energetske zajednice.

"Naše tržište je organizovano kao bilo koje drugo u ЕU. Mi smo verifikovani od Еvropske energetske zajednice prilikom dobijanja sertifikata za operatera transportnog sistema. Sve radi i funkcioniše, za razliku od Federacije BiH (FBiH)", istakao je Antonić.

Kovačević: Političari iz Srpske nisu

Kovačević: Političari iz Srpske nisu "pali sa neba" za razliku od Šmita

On je rekao da je tržište gasa u FBiH jedino monopolizovano u Еvropi i da je riječ o tržištu koje ne funkcioniše.

"Predlažem Bećiroviću da utiče na kolege iz FBiH kako bi napravili isti modalitet koji funkcioniše u Republici Srpskoj i u Еvropi. Da ne diraju naše koje je već organizovano", poručio je Antonić.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je u zvaničnu proceduru uputio prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH.

Pratite nas i putem Vibera