"Preporučiće" ili "preporučuje"

Brisel poslao ispravku saopštenja o BiH, ali izvještaj o napretku ostaje isti

  • Izvor: Kliks
  • 09.11.2023. 09:37

Delegacija ЕU u BiH oglasila se saopštenjem u kojem se navodi ispravka koja se odnosi na Izvještaj Еvropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka ЕU.

Dosta polemike u javnosti napravila je formulacija u kojoj se navodi kako će Еvropska komisija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora kada Bosna i Hercegovina ispuni uslove.

“Željeli bismo jasno naglasiti da Еvropska komisija 'preporučuje' otvaranje pristupnih pregovora sa BiH kada se postigne neophodan nivo usklađenosti”, naveli su iz Delegacije ЕU u BiH.

Еvropski put za Zapadni Balkan

Еvropski put za Zapadni Balkan

Takođe, naglasili su kako se ranija formulacija rečenice briše.

“Upotreba ‘preporučiće’ u ranijoj verziji izvještaja o zemlju kao i u objavi Komisije bila je greška”, poručili su.

Ono što je zanimljivo, u objavi Еvropske komisije koja se odnosi na izvještaj o Bosni i Hercegovini i dalje stoji stara formulacija koja se odnosi na preporuku o otvaranju pregovora.

“Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u ЕU u februaru 2016. godine, Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 ključnih prioriteta kako je navedeno u Mišljenju Komisije iz maja 2018. godine. Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju Еvropskoj uniji”, naveli su.

Fon der Lajen: O otvaranju pregovora sa BiH odlučivaće se u martu 2024.

Fon der Lajen: O otvaranju pregovora sa BiH odlučivaće se u martu 2024.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen je naglasila kako će pregovori biti otvoreni onda kada budu ispunjeni uslovi za to, odnosno kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima ЕU.

“Еvropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Еvropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće ЕU do marta 2024. o napretkuv”, rekla je ona, piše Kliks.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)