"Препоручиће" или "препоручује"

Брисел послао исправку саопштења о БиХ, али извјештај о напретку остаје исти

  • Извор: Кликс
  • 09.11.2023. 09:37

Делегација ЕУ у БиХ огласила се саопштењем у којем се наводи исправка која се односи на Извјештај Европске комисије о напретку Босне и Херцеговине на путу ка ЕУ.

Доста полемике у јавности направила је формулација у којој се наводи како ће Европска комисија препоручити отварање приступних преговора када Босна и Херцеговина испуни услове.

“Жељели бисмо јасно нагласити да Европска комисија 'препоручује' отварање приступних преговора са БиХ када се постигне неопходан ниво усклађености”, навели су из Делегације ЕУ у БиХ.

Европски пут за Западни Балкан

Европски пут за Западни Балкан

Такође, нагласили су како се ранија формулација реченице брише.

“Употреба ‘препоручиће’ у ранијој верзији извјештаја о земљу као и у објави Комисије била је грешка”, поручили су.

Оно што је занимљиво, у објави Европске комисије која се односи на извјештај о Босни и Херцеговини и даље стоји стара формулација која се односи на препоруку о отварању преговора.

“Након подношења захтјева за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, Босна и Херцеговина мора испунити 14 кључних приоритета како је наведено у Мишљењу Комисије из маја 2018. године. Након што Комисија оцијени да је Босна и Херцеговина постигла неопходан степен усклађености са критеријима за чланство, Комисија ће препоручити отварање преговора о приступању Европској унији”, навели су.

Фон дер Лајен: О отварању преговора са БиХ одлучиваће се у марту 2024.

Фон дер Лајен: О отварању преговора са БиХ одлучиваће се у марту 2024.

На јучерашњој конференцији за медије, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је нагласила како ће преговори бити отворени онда када буду испуњени услови за то, односно када се постигне неопходан степен усклађености с критеријумима ЕУ.

“Европска комисија препоручује отварање приступних преговора Босне и Херцеговине са Европском унијом кад се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство. Комисија ће извијестити Вијеће ЕУ до марта 2024. о напреткув”, рекла је она, пише Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.