Предсједница Европске комисије

Фон дер Лајен: О отварању преговора са БиХ одлучиваће се у марту 2024.

  • Извор: Агенције
  • 08.11.2023. 13:15

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обавијестила је шта су договорили на састанку о давању зеленог свјетла земљама на ЕУ путу. Говорећи о БиХ рекла је да ће извјештај о напретку Европском савјету на одлучивање доставити у марту 2024.

Истакнуто је да ће преговори бити отворени оног часа када буду испуњени услови за то, односно "када се постигне неопходан степен усклађености с критеријумима ЕУ".

"Европска комисија препоручује отварање приступних преговора БиХ са Европском унијом кад се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство. Комисија ће извијестити Савјет ЕУ до марта 2024. о напретку", казала је.

Вулић: Наредних дана кривична пријава против Кајганића због покретања харанге против Додика

Вулић: Наредних дана кривична пријава против Кајганића због покретања харанге против Додика

Истакла је разлоге за и против отварања преговора са БиХ који су наведени и у самом извјештају ЕК.

"У БиХ препознајемо да има цијели низ корака који су подузели као што је брзо формирање Савјета министара, њихова преданост циљу који је приступање ЕУ и то је довело до напретка у борби против организованог криминала, прања новца и тероризма, али примјећујемо са забринутошћу да је Република Српска донијела низ противуставних закона", казала је.

На додатно питање, да ли препоручују отварање преговора за БиХ или не, казала је како препоручују након што буду испуњени поједини услови.

Лакета: Шмит у БиХ ушао као дипломата Њемачке, а не УН-а!

Лакета: Шмит у БиХ ушао као дипломата Њемачке, а не УН-а!

"Отварамо врата врло широко и позивамо БиХ да кроз та врата прође, наравно да би се то направило морају се показати резултати, али врата су широм отворена како би поздравили БиХ у приступним преговорима", казала је Фон дер Лајен.

Оливер Вархељи, комесар за проширење ЕУ, навео је шта све треба учинити како би се убрзале интеграције те да је план да се интегришу партнери са западног Балкана који желе да уђу у Европску унију. 

"У том смислу смо спремни им помоћи и ставити на располагање свако средство. Тражићемо да се једни према другима односе на начин како ће се односити према нама", рекао је Вархељи. 

Пратите нас и путем Вибера