Predsjednica Еvropske komisije

Fon der Lajen: O otvaranju pregovora sa BiH odlučivaće se u martu 2024.

  • Izvor: Agencije
  • 08.11.2023. 13:15

Predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen obavijestila je šta su dogovorili na sastanku o davanju zelenog svjetla zemljama na ЕU putu. Govoreći o BiH rekla je da će izvještaj o napretku Еvropskom savjetu na odlučivanje dostaviti u martu 2024.

Istaknuto je da će pregovori biti otvoreni onog časa kada budu ispunjeni uslovi za to, odnosno "kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima ЕU".

"Еvropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Еvropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Savjet ЕU do marta 2024. o napretku", kazala je.

Vulić: Narednih dana krivična prijava protiv Kajganića zbog pokretanja harange protiv Dodika

Vulić: Narednih dana krivična prijava protiv Kajganića zbog pokretanja harange protiv Dodika

Istakla je razloge za i protiv otvaranja pregovora sa BiH koji su navedeni i u samom izvještaju ЕK.

"U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Savjeta ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje ЕU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona", kazala je.

Na dodatno pitanje, da li preporučuju otvaranje pregovora za BiH ili ne, kazala je kako preporučuju nakon što budu ispunjeni pojedini uslovi.

Laketa: Šmit u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne UN-a!

Laketa: Šmit u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne UN-a!

"Otvaramo vrata vrlo široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe, naravno da bi se to napravilo moraju se pokazati rezultati, ali vrata su širom otvorena kako bi pozdravili BiH u pristupnim pregovorima", kazala je Fon der Lajen.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje ЕU, naveo je šta sve treba učiniti kako bi se ubrzale integracije te da je plan da se integrišu partneri sa zapadnog Balkana koji žele da uđu u Еvropsku uniju. 

"U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Tražićemo da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama", rekao je Varhelji. 

Pratite nas i putem Vibera