Advokat

Bubić: Sudski proces protiv Dodika i Lukića je teatar apsurda

  • Izvor: ATV
  • 23.03.2024. 12:37

Sudski proces koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, za navodno nepoštovanje odluka takozvanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, predstavlja teatar apsurda rekao je advokat Goran Bubić gostujući u sedamnaestoj epizodi podkasta „Granica postoji“.

On je rekao da se ovaj sudski proces zapravo nije trebao ni dogoditi jer u ovom slučaju postoji navodna inkriminacija koja ne postoji nigdje u svijetu.

„Do optuženja nije ni trebalo doći jer bilo bi razumno da se ovo sve raspravi u istrazi. Da je bilo istrage onda bi se zaključilo da nisu ispunjeni pravni uslovi da bi se Kristijan Šmit mogao smatrati Visokim predstavnikom. Uslovi su propisani ANЕKSOM 10. Visoki predstavnik se postavlja na saglasan prijedlog ugovornih strana, ne na prijedlog neke države, i to postavljenje potvrđuje Savjet bezbjednosti svojom rezolucijom. To se nije dogodilo“, rekao je Bubić.


Dodik: BiH je mala ЕU, glasovi kojima smeta entitetsko glasanje su antievropski

Dodik: BiH je mala ЕU, glasovi kojima smeta entitetsko glasanje su antievropski

Bubić je nastavio da navodi brojne apsurde koji prate montirani politički proces pred Sudom BiH u Sarajevu koji se vodi protiv Dodika i Lukića.

„Prvi dan od objave pada 08. juli 2023. godine. A inkrimisani period za predsjednika je od 01. do 07. jula. Tako da mi nemamo elementarni uslov zakonitosti da se nešto što smatramo inkriminacijom može primijeniti samo onaj zakon koji vrijedi u vrijeme kada se ta navodna inkriminacija preduzima. Mi nemamo to zadovoljeno“, objasnio je Bubić.

Bubić je upozorio da se pokušava legitimno izabran politički predstavnik jednog naroda, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, eliminisati na protivustavan način.


Terorista iz Moskve priznao da je ubijao za pare: Otkrio koliko

Terorista iz Moskve priznao da je ubijao za pare: Otkrio koliko

„U Ustavu piše da se predsjednik može razriješiti na način kako je i postavljen. To je opozivom na neposrednim izborima. Ovdje u nedostatku, ne samo političke moći Visokog predstavnika, već u nedostatku personalne legitimnosti Kristijana Šmita, se poteže ovaj način da se kroz pravosuđe pokuša smjena legalno izabranog predsjednika. Pokušava se preko sudske vlasti upetljati u izborni proces“, rekao je Bubić.

On je objasnio da se Dodiku i Lukiću sudi za ispunjavanje ustavnih i zakonskih obaveza. Dodik je, kaže Bubić, dao zakletvu na poštivanje Ustava i postupa po toj zakletvi odnosno po ustavnim ovlaštenjima.

„Vršeći svoje ovlasti iz člana 80 Ustava Republike Srpske potpisao je ukaz. Možete li zamisliti? I to je element protivpravnosti. Mi u ovom slučaju imamo tvrdnju da predsjednik vrši ustavna ovlaštenja po članu 80 Ustava Srpske i na taj način, vršeći ta ovlaštenja, čini krivično djelo“, rekao je Bubić.


Dobojlija iz Moskve za ATV: Sve sam mogao da vidim sa balkona

Dobojlija iz Moskve za ATV: Sve sam mogao da vidim sa balkona

On smatra da je važno da optuženi ima osjećaj poštenog suđenja u šta i Bubić sumnja i da sve ukazuje da su te sumnje opravdane, posebno prilikom formiranja tužilačkog tima i izbora sudije.

„Važan je osjećaj optuženog da ima pošten sudski postupak, dakle to je jedan standard koji poštuje Еvropski sud za ljudska prava. Znači ne može optuženi da bira ko će da mu sudi u tom smislu. Ali je važno da ima povjerenje u sud da će taj sudski postupak biti pošten. U ovom slučaju to apsolutno nije zadovoljeno“, upozorava Bubić.

On se osvrnuo i na izbor svjedoka Tužilaštva BiH.

„Potpuno je bilo nepotrebno kao svjedoka pozvati inspektora. Ali to je samo jedan dodatak na montiran proces, da se stekne dojam suđenja. Saslušati inspektora SIPA na okolnosti izuzimanja dokumenata je potpuno nepotrebno. Oni su bili u Narodnoj skupštini, mi to nismo osporavali. Uzeli su to što su uzeli a nisu morali uzeti jer je to objavljeno u glasnicima. Tako da je to samo bila jedna simulacija istrage“, rekao je Bubić.


Oglasila se Rusija: Dobili smo informaciju od Amerike, ali...

Oglasila se Rusija: Dobili smo informaciju od Amerike, ali...

On u procjeni trajanja sudskog procesa protiv Dodika i Lukića nije htio da iznosi prognoze ali je izrazio uvjerenje da ukoliko se bude sudilo na osnovu pravnih činjenica oslobađajuća presuda nije upitna.



Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom