Предсједник Српске

Додик: БиХ је мала ЕУ, гласови којима смета ентитетско гласање су антиевропски

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 11:38

Да би БиХ успјешно прошла кроз врата која је Европски савјет одшкринуо, мора првенствено разумјети принципе на којима ЕУ почива. А почива на договору, међусобном поштовању, уважавању интереса сваке државе и сваког народа.

Поручио је ово на друштвеној мрежи Икс предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Одлуке у ЕУ доносе се тако што за њих морају гласати све државе чланице. БиХ је 'мала ЕУ'. Одлуке у БиХ се доносе тако што за њих морају гласати представници сва три народа и оба ентитета. Ентитетско гласање је механизам који афирмише све принципе који ЕУ чине ефикасном. Афирмише потребу договора, поштовања сва три народа и уважавање интереса оба ентитета", истакао је Додик.

Нагласио је да ЕУ не познаје прегласавање и наметање.


Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

"Неки у БиХ све вријеме теже ка томе да под ЕУ интеграцијама измијене Устав и Дејтон. Желе унитарну БиХ, а под плаштом грађанске желе анационалну БиХ, што нигдје на свијету не постоји", истакао је предсједник Српске и додао:

"Зато су гласови којима смета ентитетско гласање антиевропски, ретроградни и гласови прошлости. Њима није стало до ЕУ, већ до мајоризације. Маните се ћорава посла".

Додик је нагласио да нам је Европа послала поруку да Дејтонска БиХ, с постојећом унутрашњом организацијом, два ентитета и три конститутивна народа, и механизмима координације може бити члан ЕУ.


Убијали невине људе 18 минута: Објављена хронологија напада

Убијали невине људе 18 минута: Објављена хронологија напада

"Све заслуге за то имају два ентитета и три конститутивна народа. Власништво над тим процесом припада ентитетима и народима. Никаквом нивоу БиХ. Зато, засучите рукаве да прво вратимо БиХ суверенитет који су појединци узурпирали, а онда да кренемо ка успостављању европских стандарда, без лажног Шмита, странаца, поштујући Устав са два ентитета и три конститутивна народа", закључио је предсједник Српске.

Пратите нас и путем Вибера