Адвокат

Бубић: Судски процес против Додика и Лукића је театар апсурда

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 12:37

Судски процес који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, за наводно непоштовање одлука такозваног Високог представника у БиХ Кристијана Шмита, представља театар апсурда рекао је адвокат Горан Бубић гостујући у седамнаестој епизоди подкаста „Граница постоји“.

Он је рекао да се овај судски процес заправо није требао ни догодити јер у овом случају постоји наводна инкриминација која не постоји нигдје у свијету.

„До оптужења није ни требало доћи јер било би разумно да се ово све расправи у истрази. Да је било истраге онда би се закључило да нису испуњени правни услови да би се Кристијан Шмит могао сматрати Високим представником. Услови су прописани АНЕКСОМ 10. Високи представник се поставља на сагласан приједлог уговорних страна, не на приједлог неке државе, и то постављење потврђује Савјет безбједности својом резолуцијом. То се није догодило“, рекао је Бубић.


Додик: БиХ је мала ЕУ, гласови којима смета ентитетско гласање су антиевропски

Додик: БиХ је мала ЕУ, гласови којима смета ентитетско гласање су антиевропски

Бубић је наставио да наводи бројне апсурде који прате монтирани политички процес пред Судом БиХ у Сарајеву који се води против Додика и Лукића.

„Први дан од објаве пада 08. јули 2023. године. А инкримисани период за предсједника је од 01. до 07. јула. Тако да ми немамо елементарни услов законитости да се нешто што сматрамо инкриминацијом може примијенити само онај закон који вриједи у вријеме када се та наводна инкриминација предузима. Ми немамо то задовољено“, објаснио је Бубић.

Бубић је упозорио да се покушава легитимно изабран политички представник једног народа, као што је предсједник Републике Српске Милорад Додик, елиминисати на противуставан начин.


Терориста из Москве признао да је убијао за паре: Открио колико

Терориста из Москве признао да је убијао за паре: Открио колико

„У Уставу пише да се предсједник може разријешити на начин како је и постављен. То је опозивом на непосредним изборима. Овдје у недостатку, не само политичке моћи Високог представника, већ у недостатку персоналне легитимности Кристијана Шмита, се потеже овај начин да се кроз правосуђе покуша смјена легално изабраног предсједника. Покушава се преко судске власти упетљати у изборни процес“, рекао је Бубић.

Он је објаснио да се Додику и Лукићу суди за испуњавање уставних и законских обавеза. Додик је, каже Бубић, дао заклетву на поштивање Устава и поступа по тој заклетви односно по уставним овлаштењима.

„Вршећи своје овласти из члана 80 Устава Републике Српске потписао је указ. Можете ли замислити? И то је елемент противправности. Ми у овом случају имамо тврдњу да предсједник врши уставна овлаштења по члану 80 Устава Српске и на тај начин, вршећи та овлаштења, чини кривично дјело“, рекао је Бубић.


Добојлија из Москве за АТВ: Све сам могао да видим са балкона

Добојлија из Москве за АТВ: Све сам могао да видим са балкона

Он сматра да је важно да оптужени има осјећај поштеног суђења у шта и Бубић сумња и да све указује да су те сумње оправдане, посебно приликом формирања тужилачког тима и избора судије.

„Важан је осјећај оптуженог да има поштен судски поступак, дакле то је један стандард који поштује Европски суд за људска права. Значи не може оптужени да бира ко ће да му суди у том смислу. Али је важно да има повјерење у суд да ће тај судски поступак бити поштен. У овом случају то апсолутно није задовољено“, упозорава Бубић.

Он се осврнуо и на избор свједока Тужилаштва БиХ.

„Потпуно је било непотребно као свједока позвати инспектора. Али то је само један додатак на монтиран процес, да се стекне дојам суђења. Саслушати инспектора СИПА на околности изузимања докумената је потпуно непотребно. Они су били у Народној скупштини, ми то нисмо оспоравали. Узели су то што су узели а нису морали узети јер је то објављено у гласницима. Тако да је то само била једна симулација истраге“, рекао је Бубић.


Огласила се Русија: Добили смо информацију од Америке, али...

Огласила се Русија: Добили смо информацију од Америке, али...

Он у процјени трајања судског процеса против Додика и Лукића није хтио да износи прогнозе али је изразио увјерење да уколико се буде судило на основу правних чињеница ослобађајућа пресуда није упитна.



Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.