Radna posjeta Francuskoj

Cvijanovićeva u Parizu sa Le Penovom i poslanicima Nacionalnog okupljanja

  • Izvor: ATV
  • 09.11.2023. 10:53

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Parizu sa predsjednicom Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen i drugim poslanicima te stranke u Narodnoj skupštini Francuske.

Na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim prilikama u BiH i regionu, trenutnoj situaciji i izazovima u Еvropskoj uniji, kao i perspektivi procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Ovom prilikom, Cvijanović je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumijevanja i dvostrukih aršina koje ЕU primjenjuje prema različitim zemljama, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka, srpski član Predsjedništva upoznala je sagovornike o aktuelnim temama u BiH, ukazavši na potrebu dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasila važnost unutrašnjeg dijaloga i donošenja odluka od strane domaćih institucija i demokratski izabranih predstavnika, bez intervencionizma inostranih aktera.

Ona je istakla da BiH trenutno nema visokog predstavnika, a da stranac koji se tako predstavlja nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Pored Marine Le Pen, sastanku su prisustvovali poslanici, članovi Odbora za inostrane poslove u Narodnoj skupštini Francuske Marin Amele i Jael Menaš, kao i potpredsjednica Grupe prijateljstva Francuska - BiH Lor Lavale.

Cvijanovićeva boravi u radnoj posjeti Francuskoj tokom koje će prisustvovati Forumu mira u Parizu.

Predviđen je bilateralni sastanak Cvijanovićeve i ostalih članova Predsjedništva sa predsjednikom Francuske Еmanuelom Makronom.

Planiran je i niz sastanaka sa članovima francuskog parlamenta, a predviđeno je da Cvijanovićeva, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, položi vijenac na Spomenik kralju Petru Prvom i Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Parizu.

Srpski član Predsjedništva BiH razgovarala je sinoć sa episkopom zapadnoevropskim Justinom i srpskom dijasporom u Francuskoj.

Pratite nas i putem Vibera