Predsjednik Srpske

Dodik: Muslimani smatraju da svako ko dođe treba da bude njihov

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2023. 15:41

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje da general iz Mađarske, ako ta zemlja preuzme komandu nad Еuforom, bude navijački nastrojen prema Srpskoj, koju samo interesuje objektivan pristup.

Nakon što su bošnjački političari počeli da se protive da Mađarska preuzme komandu nad Еuforom, Dodik je izjavio da je iz toga jasno da muslimani smatraju da svako ko dođe treba da isključivo bude njihov i da oni upravljaju time, a ne neko drugi.

On je istakao da je dao podršku "Altei" da vrši svoj jasno propisan mandat.

"Ja sam za produženje mandata Altei ali sam protiv produženja opsega mandata koji bi eventualno bio pod pritiskom muslimana dat toj Altei", rekao je Dodik novinarima u Budimpešti nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.


Dodik: Orban razumije poziciju Srpske

Dodik: Orban razumije poziciju Srpske

Dodik je napomenuo da je Srpska i dok je bio austrijski komandant imala sasvim objektivan pristup, kao i da je Еufor prije godinu dana, dok je u Sarajevu bila euforija kako će početi rat, izašao sa tvrdnjom da je BiH bezbjedna i da se ne vide izazovi koji bi mogli da ugroze mir.

Srpska, kako je pojasnio, nije protiv toga ko je na čelu Еufora, ali je uvijek protiv proširenja mandata.

Prema njegovim riječima, njihovo je da uspostave mir na način da razgraniče eventualno sukobljene strane, mada se niko ne sukobljava.

"To je ono što se i očekuje, ništa drugo", rekao je Dodik.

Pratite nas i putem Vibera