Предсједник Српске

Додик: Муслимани сматрају да свако ко дође треба да буде њихов

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2023. 15:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не очекује да генерал из Мађарске, ако та земља преузме команду над Еуфором, буде навијачки настројен према Српској, коју само интересује објективан приступ.

Након што су бошњачки политичари почели да се противе да Мађарска преузме команду над Еуфором, Додик је изјавио да је из тога јасно да муслимани сматрају да свако ко дође треба да искључиво буде њихов и да они управљају тиме, а не неко други.

Он је истакао да је дао подршку "Алтеи" да врши свој јасно прописан мандат.

"Ја сам за продужење мандата Алтеи али сам против продужења опсега мандата који би евентуално био под притиском муслимана дат тој Алтеи", рекао је Додик новинарима у Будимпешти након састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном.


Додик: Орбан разумије позицију Српске

Додик: Орбан разумије позицију Српске

Додик је напоменуо да је Српска и док је био аустријски командант имала сасвим објективан приступ, као и да је Еуфор прије годину дана, док је у Сарајеву била еуфорија како ће почети рат, изашао са тврдњом да је БиХ безбједна и да се не виде изазови који би могли да угрозе мир.

Српска, како је појаснио, није против тога ко је на челу Еуфора, али је увијек против проширења мандата.

Према његовим ријечима, њихово је да успоставе мир на начин да разграниче евентуално сукобљене стране, мада се нико не сукобљава.

"То је оно што се и очекује, ништа друго", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера