Osuđen na zatvorsku kaznu

Fahrudin Solak razriješen dužnosti direktora FUCZ

  • Izvor: Agencije
  • 29.02.2024. 13:25

Vlada Federacije Bih (FBiH) razriješila je na današnjoj hitnoj sjednici Fahrudina Solaka dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog toga što je osuđen za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora duže od šest mjeseci.

Komisija za administrativna pitanja Vlade FBiH ranije je zatražila od Agencije za državnu službu FBiH mišljenje o prekidu radnog odnosa, a u njemu se navodi da su ispunjeni uslovi za prestanak radnog odnosa zbog toga što će Solak biti odsutan sa rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je u januaru ove godine presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona KM tokom pandemije virusa korona.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice "Srebrena malina" proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom odlukom Jelka Miličević, koja je obavljala funkciju ministra finansija u Vladi FBiH, oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Solak i Hodžić podnijeli su ranije Sudu BiH molbu za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.