Savjet ministara BiH

Inicijative za ukidanje ili povrat PDV-a na hranu za bebe i lijekove biće upućene UO UIO

  • Izvor: ATV
  • 01.02.2024. 17:01

Savjet ministara BiH razmotrio je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će ih uputiti Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da razmotri njihovu sprovodivost i o preduzetom informiše Savjet ministara.

Inicijativa poslanika Mire Pekić i Branislava Borenovića, koja je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj, odnosno staratelj djeteta starosti do dvije godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zajednička inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčkog usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od indirektnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

Za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u ovoj godini 180 miliona KM

Za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u ovoj godini 180 miliona KM

Predlagači inicijative, koja je upućena i entitetskim vladama, te Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčkog, te nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH, naveli su da je prihvatanje ove inicijative važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana.

Savjet ministara usvojio je informaciju o sprovođenju bilateralnih sporazuma o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji, trgovinskih i sporazuma o slobodnoj /preferencijalnoj/ trgovini koje je zaključila BiH s drugim državama. Informaciju će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vulić: Antidejtonska politika osuđena je na propast, Rusija je garant Dejtona i poštujemo je

Vulić: Antidejtonska politika osuđena je na propast, Rusija je garant Dejtona i poštujemo je

U ovoj informaciji se na više od 40 stranica daje pregled stanja s ključnima nalazima i prijedlozima za poboljšanja u ovom području, te navodi da je 90 odsto ukupne vrijednosti izvoza BiH plasirano na tržišta ЕU i Cefte u 2021. godini, a šest odsto je izvezeno na tržišta preostala dva partnera s kojima je u primjeni sporazum o slobodnoj trgovini, a to su ЕFTA države i Turska.

Tek četiri odsto izvoza BiH je plasirano u države ostatka svijeta. BiH je imala zaključen 31 bilateralni sporazum o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji do kraja 2022. godine.

Istovremeno se ističe da vrijednost investicija iz Austrije, Hrvatske, Italije i Njemačke čine 40,7 odsto ukupno registrovanih inostranih ulaganja u BiH, navedeno je u saopštenju. 

Pratite nas i putem Vibera