Савјет министара БиХ

Иницијативе за укидање или поврат ПДВ-а на храну за бебе и лијекове биће упућене УО УИО

  • Извор: АТВ
  • 01.02.2024. 17:01

Савјет министара БиХ размотрио је иницијативе за поврат ПДВ-а за куповину опреме и хране за бебе и укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, те ће их упутити Управном одбору Управе за индиректно опорезивање да размотри њихову спроводивост и о предузетом информише Савјет министара.

Иницијатива посланика Мире Пекић и Бранислава Бореновића, која је усвојена на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, односи се на поврат ПДВ-а за куповину опреме и хране за бебе коју би могао остварити родитељ, односно старатељ дјетета старости до двије године, саопштено је из Савјета министара.

Заједничка иницијатива Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ и Фонда здравственог осигурања Брчког усмјерена је на укидање/смањење ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, односно на намјенско усмјеравање средстава од индиректних пореза по основи наплаћеног ПДВ-а на лијекове и медицинска средства на рачуне фондова здравствених осигурања у циљу финансирања здравствене заштите осигураних лица.

За подстицај развоја пољопривреде и села у овој години 180 милиона КМ

За подстицај развоја пољопривреде и села у овој години 180 милиона КМ

Предлагачи иницијативе, која је упућена и ентитетским владама, те Одјељењу за здравство и остале услуге Владе Брчког, те надлежним министарствима у Републици Српској и ФБиХ, навели су да је прихватање ове иницијативе важно за дугорочну одрживост здравственог система и унапређења квалитете здравствене заштите грађана.

Савјет министара усвојио је информацију о спровођењу билатералних споразума о трговинској и/или економској сарадњи, трговинских и споразума о слободној /преференцијалној/ трговини које је закључила БиХ с другим државама. Информацију ће Министарство спољне трговине и економских односа доставити Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Вулић: Антидејтонска политика осуђена је на пропаст, Русија је гарант Дејтона и поштујемо је

Вулић: Антидејтонска политика осуђена је на пропаст, Русија је гарант Дејтона и поштујемо је

У овој информацији се на више од 40 страница даје преглед стања с кључнима налазима и приједлозима за побољшања у овом подручју, те наводи да је 90 одсто укупне вриједности извоза БиХ пласирано на тржишта ЕУ и Цефте у 2021. години, а шест одсто је извезено на тржишта преостала два партнера с којима је у примјени споразум о слободној трговини, а то су ЕФТА државе и Турска.

Тек четири одсто извоза БиХ је пласирано у државе остатка свијета. БиХ је имала закључен 31 билатерални споразум о трговинској и/или економској сарадњи до краја 2022. године.

Истовремено се истиче да вриједност инвестиција из Аустрије, Хрватске, Италије и Њемачке чине 40,7 одсто укупно регистрованих иностраних улагања у БиХ, наведено је у саопштењу. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм