Sarajevo

Još bez datuma o pregovorima BiH u ЕU

  • Izvor: ATV
  • 03.03.2024. 19:15

Još nema naznaka o datumu za pregovore domaćih političara na visokom nivou o pristupu Еvropskoj uniji.

Kamen spoticanja ostali su neophodni dogovori o sjedištu apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Posljednji ustupak biće i prijedlog još jednog grada na teritoriji Republike Srpske.

"Neka vrsta kompromisa bila je da to sjedište Suda bude u Doboju. To bi možda negdje bilo na pola puta, da i tu napravimo jednu vrstu ustupka kako bi BiH što prije pristupila ЕU, a da ne bude da Republika Srpska koči taj put", kaže Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u PD PS BiH.

Izvjesno je da će Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH biti usvojen u BH parlamentu. Veliki korak su i ranije usvojeni neophodni zakoni o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i kontakt tačka sa ЕUROPOLOM.

Ipak, ostvarivanje 14 prioriteta  koje je zadala Еvropska komisija poslužila je federalnim političarima da na mala vrata pokušaju prenos nadležnosti na BiH.

"Republika Srpska ne pristaje niti jednog momenta na oduzimanje bilo kakvih nadležnosti, da smo jasno u prethodnom periodu dogovorili uspostavu sistema koordinacije koji podrazumijeva usklađivanje entitetskog zakonodavstva i zakonodavstva na nivou BiH u smislu direktiva i svega onog što je neophodno da se uskladi", rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Teško je i procijeniti u kom trenutku će BiH dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora. Jasno je da i unutar Еvropske Unije postoje veoma oprečni stavovi, a sve se to može odraziti i na BiH, kažu analitičari.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: