Сарајево

Још без датума о преговорима БиХ у ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2024. 19:15

Још нема назнака о датуму за преговоре домаћих политичара на високом нивоу о приступу Европској унији.

Камен спотицања остали су неопходни договори о сједишту апелационог одјељења Суда БиХ.

Посљедњи уступак биће и приједлог још једног града на територији Републике Српске.

"Нека врста компромиса била је да то сједиште Суда буде у Добоју. То би можда негдје било на пола пута, да и ту направимо једну врсту уступка како би БиХ што прије приступила ЕУ, а да не буде да Република Српска кочи тај пут", каже Милан Петковић, посланик Српског клуба у ПД ПС БиХ.

Извјесно је да ће Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ бити усвојен у БХ парламенту. Велики корак су и раније усвојени неопходни закони о спречавању прања новца и финансирања тероризма, као и контакт тачка са ЕУРОПОЛОМ.

Ипак, остваривање 14 приоритета  које је задала Европска комисија послужила је федералним политичарима да на мала врата покушају пренос надлежности на БиХ.

"Република Српска не пристаје нити једног момента на одузимање било каквих надлежности, да смо јасно у претходном периоду договорили успоставу система координације који подразумијева усклађивање ентитетског законодавства и законодавства на нивоу БиХ у смислу директива и свега оног што је неопходно да се усклади", рекао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Тешко је и процијенити у ком тренутку ће БиХ добити зелено свјетло за почетак преговора. Јасно је да и унутар Европске Уније постоје веома опречни ставови, а све се то може одразити и на БиХ, кажу аналитичари.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: