Savjet bezbjednosti UN-a

Ko lobira za rezoluciju o Srebrenici?

  • Izvor: ATV
  • 03.04.2024. 19:15

Njemačka lobira da se u Generalnoj skupštini UN-a izglasa Rezolucija o Srebrenici. Ako do 27. aprila nagovore dvije trećine članica, 11. jul biće međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu, a svako poricanje genocida biće osuđeno. Ako se Rezolucija izglasa, u Srpskoj neće značiti ništa, kaže predsjednik Republike.

"Kada je usvoje treba da ćutimo kao da nije usvojena. Jer naprosto protiv tih bezobrazluka na globalnoj sceni teško se može suprotstaviti. na kraju, sve zavisi od nas, pošto mi to odbacujemo, prema tome mogu da donose šta hoće. Niti će ući u programe niti ćemo mi priznati to, nije bio genocid evo opet kažemo", kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Sve je zakuvao ambasador BiH pri UN-u, Zlatko Lagumdžija. Rezoluciju pokušava da progura bez saglasnosti Predsjedništva BiH koje je jedino nadležno za spoljnu politiku. 

"Oni to najavljuju, vidjećemo kako će se situacija odvijati ona ništa neće promijeniti. Ja mislim da je to samo jedna vrsta njihove nemoći i potrebe da dalje zadovolje određene vrste potrebe ugovorenih obaveza sa strancima prije svega sa SAD-om", kaže Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Šta god izglasali na Generalnoj skupštini UN-a, u Savjetu bezbjednosti neće proći. Tamo je već jednom propala britanska priča o Srebrenici jer je Rusija uložila veto. 

"Moramo aktivirati naše prijatelje, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a koje nisu zagovornici ovoga što se radi. Jer predlagači donošenja ovakve odluke u generalnoj skupštini su shvatili da to ne mogu da urade kroz Savjet bezbjednosti zbog protivljenja prije svega Rusije a potom i Kine", kaže advokat Goran Petronijević.

Cilj Rezolucije je da se skrene pažnja sa nekih drugih sukoba u svijetu. Neki bi možda da operu svoju prošlost, i da se što prije zaboravi i na zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. 

"Čovjeka je sramota da priča o tome dok se dešava Gaza, da ti proglasiš da si moralan zbog toga što govoriš o Srebrenici uz podršku Ruande i Njemačke to je stvarno strašno.", kaže novinar Ljiljana Smajlović.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 92. do 95. godine, utvrdila je da se u Srebrenici nije desio genocid. Taj izvještaj  trebalo bi da se nađe na narednoj sjednici Parlamenta Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.