Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Kojić: Ustavni sud BiH izašao iz okvira u kojem je trebalo da bude

  • Izvor: ATV
  • 02.01.2024. 13:35

Ustavni sud BiH u kontinuitetu, a i u ranijem periodu kroz preglasavanje u smislu učešća stranih sudija uz dvoje bošnjačkih sudija, se ponašao kao neki novi ustavotvorac i izašao je iz okvira u kojem je trebalo da bude, a to je da tumači usklađenost zakona sa ustavom, kaže za ATV poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić.

"Ono što možemo sa sigurnošću reći je da Ustavni sud u kontinuitetu, a i u ranijem periodu kroz preglasavanje, u smislu učešća stranih sudija uz dvoje bošnjačkih sudija ponašao kao neki novi ustavotvorac i da je izašao iz okvira u kojem je treba da bude, a to je da tumači usklađenost zakona sa ustavom. Sada imamo situaciju u kojoj on definitivno nema legitimitet za donošenje odluka imajući u vidu da iz Srpske nemamo nijednog sudije i da prevashodno dominiraju dvoje bošnjačkih sudija sa troje stranih i imamo jednog hrvatskog sudiju. Ono što je stav nas iz Srpske, tj nas iz SNSD-a, a čak i u smislu svega onog što se odnosi pristupanju ЕU i donošenja zakon iz 14 prioriteta je donošenje zakona o Ustavnom sudu i zakona kojim bi se uredio način izbora domaćih sudija bez prisustva stranaca i na taj način taj sud bi mogao da radi u skladu sa ustavnim nadležnostima, kaže Kojić i dodaje:

Romić: Krnji Ustavni sud je postao još disfunkcionalniji

Romić: Krnji Ustavni sud je postao još disfunkcionalniji

"U ovom sada slučaju on ne bi smio da donosi bilo kakve odluke, jer konstitutivnost koja je neophodna, a i na kraju krajeva je rečeno da se iz Srpske bira dvoje sudija, sada apsolutno ne postoji i on nema osnova za svoj rad. Ranije su pokušali da mijenjaju pravila kako bi obezbjedili rad Ustavnog suda, a to i jeste problem jer se dala mogućnost Ustavnim sudu da  sam kroz svoja pravila uređuje svoj rad, a mi mislimo da je to pitanje koje treba biti zakonom uređeno. 

Podsjećamo, sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je da od sutra zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Tadić: Strane sudije zamijeniti domaćim i prekinuti zloupotrebe

Tadić: Strane sudije zamijeniti domaćim i prekinuti zloupotrebe

Krajem 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije. Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Sudu.

Trenutno u sudu je ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatskih i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švajcarske. 


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: