Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: Уставни суд БиХ изашао из оквира у којем је требало да буде

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 13:35

Уставни суд БиХ у континуитету, а и у ранијем периоду кроз прегласавање у смислу учешћа страних судија уз двоје бошњачких судија, се понашао као неки нови уставотворац и изашао је из оквира у којем је требало да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставом, каже за АТВ посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић.

"Оно што можемо са сигурношћу рећи је да Уставни суд у континуитету, а и у ранијем периоду кроз прегласавање, у смислу учешћа страних судија уз двоје бошњачких судија понашао као неки нови уставотворац и да је изашао из оквира у којем је треба да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставом. Сада имамо ситуацију у којој он дефинитивно нема легитимитет за доношење одлука имајући у виду да из Српске немамо ниједног судије и да превасходно доминирају двоје бошњачких судија са троје страних и имамо једног хрватског судију. Оно што је став нас из Српске, тј нас из СНСД-а, а чак и у смислу свега оног што се односи приступању ЕУ и доношења закон из 14 приоритета је доношење закона о Уставном суду и закона којим би се уредио начин избора домаћих судија без присуства странаца и на тај начин тај суд би могао да ради у складу са уставним надлежностима, каже Којић и додаје:

Ромић: Крњи Уставни суд је постао још дисфункционалнији

Ромић: Крњи Уставни суд је постао још дисфункционалнији

"У овом сада случају он не би смио да доноси било какве одлуке, јер конститутивност која је неопходна, а и на крају крајева је речено да се из Српске бира двоје судија, сада апсолутно не постоји и он нема основа за свој рад. Раније су покушали да мијењају правила како би обезбједили рад Уставног суда, а то и јесте проблем јер се дала могућност Уставним суду да  сам кроз своја правила уређује свој рад, а ми мислимо да је то питање које треба бити законом уређено. 

Подсјећамо, судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Тадић: Стране судије замијенити домаћим и прекинути злоупотребе

Тадић: Стране судије замијенити домаћим и прекинути злоупотребе

Крајем 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду.

Тренутно у суду је остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватских и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске. 


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.