Ministar

Košarac: Ćorav posao Komšića i Bećirovića

  • Izvor: SRNA
  • 11.10.2023. 13:18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na ustavan način štiti interese Republike Srpske i da bilo kakav prenos nadležnosti ne dolazi u obzir.

"To srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i potvrđuje pokretanjem procedure vitalnog interesa", istakao je Košarac komentarišući zaključke koje su usvojili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, a na koje je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila veto.

On je rekao da je potpuno vidljivo da i dalje postoji politička struktura u Predsjedništvu koja pokušava na svaki način da dio nadležnosti koji pripada Republici Srpskoj prebaci na nivo BiH.

"To je ćorav posao i Bećirovića i Komšića s obzirom na činjenicu da Ustav BiH jasno precizira da je energetika u nadležnosti entiteta. Pomalo postaju frustrirani činjenicom da Republika Srpska ostvaruje evidentne rezultate u oblasti energetike, a da su ozbiljni zastoji u Federaciji BiH (FBiH)", rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.


Hezbolah napao Izrael

Hezbolah napao Izrael

Košarac je naveo da, sa aspekta regulatornog okvira i donošenja zakona koji su usklađeni sa evropskom legislativom, Republika Srpska ispunjava svoje uslove u skladu sa evropski standardima.

On je poručio da Bećirović i Komšić energiju treba da usmjere na FBiH i načine kako da donesu zakone i hvataju korak sa Republikom Srpskom.

Košarac je, komentarišući pokušaje poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz FBiH da spriječe finansiranje projekta medicinskog kompleksa u Banjaluci, rekao da svima treba biti jasno da Republika Srpska ne pristaje na uslovljavanja i da se ni SNSD, kao nosilac vlasti na zajedničkom nivou, ne može uslovljavati.

"Republika Srpska, svaki put, putem svojih predstavnika u zajedničkim institucijama, pokušava da nađe način kako rješavati određene probleme. Ovaj način, da se zaustavljaju projekti u Republici Srpskoj izuzetno je problematičan. Dodatno je problematičan, ako takav odnos stoji u glavama lidera `trojke`", rekao je Košarac.


Pristojnost

Pristojnost "na nivou": Komšić ambasadorku Izraela nazvao budalom

On je poručio da to znači njihovu diskvalifikaciju iz ozbiljnih političkih razgovora.

"S druge starne, svaki put pokušavaju da budu megafoni međunarodne zajednice, odnosno dijela zapadnih zemalja, koje pokušavaju da zaustave razvoj Republike Srpske", rekao je Košarac.

On je zaključio da Republiku Srpsku vodi ozbiljno političko rukovodstvo koje se bavi razvojem Republike Srpske.

"Političari iz FBiH ne mogu da zaustave razvoj Republike Srpske i zdravstvenog sektora", rekao je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera