Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Šmit vratio BiH u rikverc

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 11:16

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac poručio je da nelegitimni i neizabrani stranac Šmit ne može da nametne bilo šta u ovoj zemlji.

"Njegove odluke su ništavne i neprovodive, bez obzira na to što je on u svojoj glavi umislio da je visoki predstavnik“, naveo je Košarac u objavi na društvenoj mreži Instagram.

Intervencijom u izborno zakonodavstvo, dodao je Košarac, Šmit je ovu zemlju vratio u rikverc, podrivajući i blokirajući napredak koji je postignut na ЕU putu.

"Ovo je klasično iživljavanje nad suverenitetom BiH i ozbiljan atak na mogućnost dogovora domaćih lidera!“, naglasio je Košarac.

ЕU udarila šamar Šmitu

ЕU udarila šamar Šmitu

Košarac dodaje da je ovaj Šmitov čin ujedno i veliki šamar ЕU, posebno nakon odluke o otvaranju pregovora sa BiH. 

"Zato pozivamo ЕU da se ogradi od Šmita i da zaista konkretnim djelima pokaže da je međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnosti BiH, kako su to naveli iz Еvropske komisije“, dodao je Košarac.

ЕU: Međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

ЕU: Međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

Kako je naveo, Šmit nema nikakve veze sa Izbornim zakonom, sve i da jeste visoki predstavnik, a nije. 

"Zakone u ovoj zemlji donose parlamenti, u konkretnom slučaju PS BiH. Dakle, o Izbornom zakonu odlučuju institucije na nivou BiH i demokratski izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Sve drugo je protivustavno djelovanje i udar na ustavni poredak“, dodao je.

Vulić: Ko je Šmit da bude gospodar Srpske i FBiH!?

Vulić: Ko je Šmit da bude gospodar Srpske i FBiH!?

Košarac je dodao da je zabrinjavajuće što Trojka legitimiše Šmita i njegovo nasilje nad domaćim zakonodavstvom, a još više je poražavajuće da to isto radi opozicija u Srpskoj. 

"Jasno je da savezništvo sa Šmitom traže isključivo oni koji svoje ciljeve ne mogu ostvariti kroz izborni proces“, dodao je.

Tadić: Šmit priželjkuje sukobe, Srpska će naći način da se odupre

Tadić: Šmit priželjkuje sukobe, Srpska će naći način da se odupre

Košarac je poručio da Republika Srpska neće podleći pritisku, već će na ustavan način odgovoriti na Šmitovo nasilje. 

"Dodatno, tražićemo stav UN i zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma o statusu i djelovanju Šmita, jer je apsolutno neprihvatljivo da ova štetočina u BiH boravi i dana više!“, zaključio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac u objavi na društvenoj mreži Instagram.

Čović: Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona neprihvatljivo za Hrvate

Čović: Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona neprihvatljivo za Hrvate


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.