Srećko Rekanović

"Logično obilježavati dan prestanka, a ne dan početka rata"

 • Izvor: SRNA
 • 21.11.2023. 10:25

Predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović očekuje da se dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - 21. novembar, osim u Republici Srpskoj, počne obilježavati i u FBiH, jer je logično da se proslavlja dan kada je prestao rat, a ne 1. mart kada je počeo.

"Ništa nas lijepo ne vezuje za 1. mart s obzirom da je srpski narod preglasan na referendumu i mimo njegovo volje ostala dva naroda donijela su odluku o nezavisnosti BiH, a tog dana je napadnuta i srpska svadbena povorka na Baščaršiji u Sarajevu kada je ubijen Nikola Gardović", rekao je Rekanović Srni.

On je istakao da BiH danas nema ništa sa onom od 1. marta 1992. godine koju su nelegalno proglasili Bošnjaci i Hrvati i tim činom se otcijepili od SFRJ i odrekli svih tekovina ZAVNOBiH-a, čiji datum zasjedanja proslavljuju kao navodni dan državnosti BiH.

Govoreći o situaciji u Doboju, Rekanović je ukazao da je ovaj grad danas primjer multietničnosti u Republici Srpskoj i FBiH, u kojem je svim predratnim stanovnicima koji su to htjeli vraćena i obnovljena imovina.


Sud BiH prihvatio zahtjev za odgađanje ročišta predsjedniku Srpske

Sud BiH prihvatio zahtjev za odgađanje ročišta predsjedniku Srpske

"Tome je doprinijela odgovorna i mudra politika njegovog rukovodstva, prevenstveno nekadašnjeg gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je danas poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH", rekao je Rekanović.

On je istakao da je suživot svih naroda u Doboju na zavidnom nivou i da su svi zastupljeni u političkom, društvenom i privrednom segmentu, te da bi volio da je takav odnos i prema Srbima u FBiH.

"Svi bošnjački i hrvatski odbornici dio su vladajuće većine u Skupštini grada Doboja i ravnopravno učestvuju u donošenju politika bitnih za ovu lokalnu zajednicu", rekao je Rekanović.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.


Snažno nevrijeme u Hrvatskoj, auta pod vodom

Snažno nevrijeme u Hrvatskoj, auta pod vodom

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Pratite nas i putem Vibera

 • 20:10 Еmisija: Priča se

  '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:35 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

 • 23:30 Noćni program

  Noćni program