Ministar bezbjednosti

Nešić: Spreman sam da odgovaram ako sam ugrozio istragu o Debevcu i Mehmedagiću, nema nedodirljivih

  • Izvor: SRNA
  • 20.12.2023. 14:59

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je da je spreman da odgovara ukoliko je ugrozio istragu o predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i nekadašnjem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

"Informacije sam iznio nekoliko sati nakon sprovedene akcije i time nisam ugrozio samu akciju i sasvim je normalno da ministar bezbjednosti ima informaciju prije medija", rekao je Nešić.

On je dodao da, ukoliko mediji treba da znaju za akciju prije nego ministar bezbjednosti, onda se ne može govoriti da je BiH normalna, nego nenormalna zemlja.

"Ja radim profesionalno svoj posao i transparentno prema medijima i građanima", naglasio je Nešić.

VSTS suspendovao Ranka Debeveca

VSTS suspendovao Ranka Debeveca

Komentarišući izjavu glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića koji je rekao da je jedino Tužilaštvo ovlašteno da daje informacije o ovakvim predmetima, Nešić je rekao da se ne nalazi u ovoj izjavi i odbio da novinarima kaže ko ga je obavijestio o akciji.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara rekao je da nema zaštićenih bez obzira koju funkciju obavljaju i ko se ogriješio o zakon treba da bude procesuiran.

Komentarišući hapšenje Ranka Debevca i Mehmedagića, Nešić je ponovio da nema nedodirljivih, bez obzira na kojoj se poziciji nalaze.

Nešić je naglasio da se ne miješa u rad istražnih organa i Tužilaštva, jer želi da ostane na nivou svojih nadležnosti, a isto tako i da zaustavi priče da je neko ugrozio istragu.

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica predati Tužilaštvu BiH

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica predati Tužilaštvu BiH

"Nikada se nisam miješao u istragu ni Agencije za istrage i zaštitu ni Tužilaštva, niti imam namjeru da to u budućnosti činim", istakao je on.

Nešić se javno izvinio advokatu Senki Nožici, jer je, kako je rekao, iznio dezinformaciju koju je i on dobio o njenom hapšenju.

"Da li će me tužiti ili ne - to je na njoj, a ja prihvatam da sam pogriješio i javno se izvinjavam za svu bol koju sam joj nanio i spreman sam na svaki vid sankcije", rekao je on i dodao da bi volio, ako može, da to završe ljudski, a ako ne, Sud je tu koji će dati konačnu riječ.

On je rekao da ne bježi od zakona i da se uvijek odaziva pozivima sudskih organa, ali da i od svih pravosudnih institucija očekuje da rade isključivo po zakonu.

Debevca i Mehmedagića uhapsili su pripadnici Sipe prema nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom sprovođenja određenih istražnih radnji u predmetima Suda i Tužilaštva.

Pratite nas i putem Vibera