Šta su rekli

Oglasili se iz kancelarije Plenkovića nakon njegovog neodlaska u Predsjedništvo BiH

  • Izvor: n1info.ba
  • 23.01.2024. 12:59

Predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen i holandski premijer Mark Rute susretom s članovima Predsjedništva BiH u utorak su započeli seriju razgovora sa funkcionerima u BiH, ali na sastanku nije bilo predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića.

S Fon der Lajen i Ruteom sastali su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Kako je pojašnjeno Hini iz hrvatske delegacije “konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade je da se ne sastaje sa Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, prenio je N1.

Podsjećaju kako je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke sa članovima Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Plenković se nije pojavio u Predsjedništvu BiH zbog Komšića, zastava Hrvatske je tu

Plenković se nije pojavio u Predsjedništvu BiH zbog Komšića, zastava Hrvatske je tu

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na opštim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, podsjećaju iz Plenkovićevog kabineta.

Predsjednica Еvropske komisije te hrvatski i holandski premijeri sa stali su se danas sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto i njenim zamjenicima kao i s članovima kolegijuma Predstavničkog te Doma naroda Parlamenta BiH.

Pratite nas i putem Vibera