Alen Pilav

Ovo je doktor koji nasljeđuje Sebiju Izetbegović na čelu KCUS-a

  • Izvor: Avaz
  • 27.11.2023. 19:27

Upravni odbor KCUS-a na danas održanoj sjednici u Sarajevu smijenio je generalnog direktora KCUS-a Sebiju Izetbegović i imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora ove zdravstvene ustanove doktora Alena Pilava.

Primarijus Alen Pilav dr sc. med. specijalista je opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije.

Dr Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije.

Na KCUS-u je zaposlen od 1992.

Dr Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata.

Član je Еvropskog udruženja torakalnih hirurga, Еvropskog respiratornog udruženja, Еvropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine.

Takođe je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.


Smijenjena Sebija Izetbegović, imenovan novi v.d. direktora KCUS-a

Smijenjena Sebija Izetbegović, imenovan novi v.d. direktora KCUS-a

Ima vrlo blisku saradnju s torakalnim hirurzima regije i Еvrope, a posebno s torakalnim hirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u saradnji sa doktorima iz drugih centara iz Еvrope.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Еurotransplant.

Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobijanje organa neophodnih za nastavak života. Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje zvanično pismo namjere za priključenje Еurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.