Predstavnički dom

Petković: Zakon o Ustavnom sudu BiH - jedini izlaz iz ustavnopravne krize

  • Izvor: SRNA
  • 02.01.2024. 15:38

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je u BiH došlo do najveće pravosudne, ali i ustavnopravne krize iz koje je moguće izaći jedino donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Definitivno je došlo do najveće pravosudne, ali i ustavnopravne krize u postdejtonskoj BiH i jedini mogući izlaz je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH o čemu srpski predstavnici konstantno govore. Za to su, takođe, zainteresovani hrvatski predstavnici koji podržavaju tu ideju", rekao je Petković Srni.

Petković, koji je i advokat, naglasio je da je to jedino moguće sprovesti na demokratski način, tako da stranaca više ne bude u Ustavnom sudu BiH i da domaće sudije budu izabrane.

"Ima dovoljno kvalitetnih pravnih i ustavnopravnih stručnjaka koji mogu da obavljaju tu dužnost. Zato se nadamo da će već u prvom kvartalu ove godine biti usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH kako bismo izašli iz ove ustavnopravne krize", istakao je Petković.


Da li se predviđanje Nostradamusa za 2024. godinu već počelo ostvarivati?

Da li se predviđanje Nostradamusa za 2024. godinu već počelo ostvarivati?

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je Srni da od sutra zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Krajem 2022. godine mandat je istekao sudiji Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije. Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet ovom sudu.

Trenutno je u sudu ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švajcarske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: