Savjet za implementaciju mira

PIK brani CIK

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2023. 19:30

Ne dirajte Centralnu izbornu komisiju - ovo je poruka koja stiže političarima iz Savjeta za implementaciju mira, famoznog PIK-a.

Ambasadori nekoliko stranih zemalja koji službuju u BiH okupili su se na svom redovnom zasjedanju i krenuli da upozoravaju vlasti kako u BiH nije urađeno ovo ili ono. 

Neko bi njih trebao da upozori da po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, na koju se svi oni pozivaju i na osnovu koje službuju ovdje, nemaju pravo da se miješaju unutrašnja pitanja zemlje u kojoj su na privremenom radu. Uglavnom, oni su upozorili da se ne preduzimaju nikakve radnje koje bi mogle, kažu stranci, narušiti integritet i nepristrasnost Centralne izborne komisije i njenih članova. 

U suštini, oni se boje da će biti donesene izmjene izbornog zakona koji će promjeniti i dosadašnji način izbora članova CIK-a.

CIK, PIK, tref, herc...i ovo se čulo u jednoj od reakcija iz Republike Srpske na upozorenje Savjeta za implementaciju mira da se ne dira u Centralnu izbornu komisiju.

''Šta je PIK? Svi mi koji se ponašamo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH znamo da PIK ne postoji. To je neko neformalno tijelo, tink tenk organizacija. Ono što je bitno članovi CIK-a su izabrani na nezakonit način. Mi želimo to da promijenimo. Želimo da vratimo sve u okvire zakona, da li ćemo prvo mijenjati izborni zakon pa onda definisati precizno kako se biraju članovi CIK-a onda sprovesti, to su pitanja za zajedničke institucije a ne neke pikove, trefove, hercove ili bilo koga drugog“, rekao je Radovan Kovačević, delegat Kluba Srba u Domu naroda  PS BiH.

''Oni nas pozivaju da ne rušimo integritet CIK-a koji je narušen samim izborom tako što u jednoj 'nepristrasnoj instituciji' sjede predstavnici političkih partija, Bjelica-Prutina i Kalaba, koji su bili članovi političkih partija iz opozicije i koji su svojim djelovanjem narušili instituciju CIK-a. Izbori lokalni 2020 ponavljanje skandalozno u Doboju i Srebrenici a onda 2022 i sve što se dešavalo oko izbornog ciklusa. Koliko su samo odluka donijeli koje su uništile izborni proces i učinili ga netransparentnim'', rekla je Anja Ljubojević, potpredsjednik Narosne skupštine Republike Srpske.

Opozicija, konkretnije, Lista za pravdu i red, ne vidi neki problem u tome što bi stranci ovdje da odlučuju kako i šta, pa čak i oko izbora. Oni bi rado vidjeli strance kako finansiraju izborni proces. 

„Nama su potrebni skeneri za otiske prstiju i skeneri glasačkih listića i kamere na glasačkim mjestima i sve što mogu ovi iz PIK-a i generalno stranci i njihove ambasade, ako hoće da nam pomognu, jeste da daju donaciju da nabavimo sve to i mislim da će nam tako najviše pomoći. A sve ove izjave su mrtvo slovo na papiru“, smatra Đorđe Vučinić, narodni poslanik Liste Za pravdu i red.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.