Савјет за имплементацију мира

ПИК брани ЦИК

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2023. 19:30

Не дирајте Централну изборну комисију - ово је порука која стиже политичарима из Савјета за имплементацију мира, фамозног ПИK-а.

Амбасадори неколико страних земаља који службују у БиХ окупили су се на свом редовном засједању и кренули да упозоравају власти како у БиХ није урађено ово или оно. 

Неко би њих требао да упозори да по Бечкој конвенцији о дипломатским односима, на коју се сви они позивају и на основу које службују овдје, немају право да се мијешају унутрашња питања земље у којој су на привременом раду. Углавном, они су упозорили да се не предузимају никакве радње које би могле, кажу странци, нарушити интегритет и непристрасност Централне изборне комисије и њених чланова. 

У суштини, они се боје да ће бити донесене измјене изборног закона који ће промјенити и досадашњи начин избора чланова ЦИK-а.

ЦИK, ПИK, треф, херц...и ово се чуло у једној од реакција из Републике Српске на упозорење Савјета за имплементацију мира да се не дира у Централну изборну комисију.

''Шта је ПИK? Сви ми који се понашамо на основу Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ знамо да ПИK не постоји. То је неко неформално тијело, тинк тенк организација. Оно што је битно чланови ЦИK-а су изабрани на незаконит начин. Ми желимо то да промијенимо. Желимо да вратимо све у оквире закона, да ли ћемо прво мијењати изборни закон па онда дефинисати прецизно како се бирају чланови ЦИK-а онда спровести, то су питања за заједничке институције а не неке пикове, трефове, херцове или било кога другог“, рекао је Радован Kовачевић, делегат Клуба Срба у Дому народа  ПС БиХ.

''Они нас позивају да не рушимо интегритет ЦИK-а који је нарушен самим избором тако што у једној 'непристрасној институцији' сједе представници политичких партија, Бјелица-Прутина и Kалаба, који су били чланови политичких партија из опозиције и који су својим дјеловањем нарушили институцију ЦИK-а. Избори локални 2020 понављање скандалозно у Добоју и Сребреници а онда 2022 и све што се дешавало око изборног циклуса. Kолико су само одлука донијели које су уништиле изборни процес и учинили га нетранспарентним'', рекла је Ања Љубојевић, потпредсједниk Наросне скупштине Републике Српске.

Опозиција, конкретније, Листа за правду и ред, не види неки проблем у томе што би странци овдје да одлучују како и шта, па чак и око избора. Они би радо видјели странце како финансирају изборни процес. 

„Нама су потребни скенери за отиске прстију и скенери гласачких листића и камере на гласачким мјестима и све што могу ови из ПИK-а и генерално странци и њихове амбасаде, ако хоће да нам помогну, јесте да дају донацију да набавимо све то и мислим да ће нам тако највише помоћи. А све ове изјаве су мртво слово на папиру“, сматра Ђорђе Вучинић, народни посланик Листе За правду и ред.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.