Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Ako je išta antidejtonsko u BiH, onda je to djelovanje PIK-a

  • Izvor: ATV
  • 07.12.2023. 10:00

Ako je išta u BiH neustavno i antidejtonski, onda je to djelovanje Savjeta za implementaciju mira (PIK), rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košaraca.

Košarac je naveo da na sjednici PIK-a, koja je završena juče u Sarajevu, ništa novo: ponovo su se obrušili na Republiku Srpsku, lažno je optužujući za tobože secesionističke politike i napade na ustavni poredak.

"Nije nam iznenađujuće što su javno pohvalili svoju najbolju učenicu, samozvanu predsjednicu Jelenu Trivić. Šta se drugo moglo očekivati? Ni jalova objašnjenja britanske miljenice nisu iznenađujuća. Za Trivićevu je 'Šmit realnost', a ne kolonijalni upravnik koji uzurpira poziciju visokog predstavnika. Ako joj je prihvatljivo da se stranci miješaju u izborno zakonodavstvo, prihvatljive su joj i sve druge nametnute odluke, uključujući i one nelegitimnog i nelegalnog (Kristijana) Šmita.

Vulić: Sud BiH je za Srbe moderni logor

Vulić: Sud BiH je za Srbe moderni logor "Silos"

A njemu, tom notornom Šmitu, puna su usta brige o BiH i njenim građanima. Kakvog li licemjerja i paradoksa... Ako istinski brine o očuvanju i stabilnosti BiH, neka ovu zemlju već sutra napusti prvim letom za Njemačku", objavio je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da je svima koji prate političke procese jasno da upravo njegov dolazak korespondira sa najvećom postdejtonskom krizom u BiH i urušavanjem ionako urušenog suvereniteta zemlje.

"Od načina na koji je pokušano njegovo postavljenje mimo Savjeta bezbjednosti UN, preko njegovog nerazumijevanja aktuelnih političkih prilika u BiH i globalno, i konačno do njegovih katastrofalnih pokušaja nametanja sopstvene volje kao zakona, svaki aspekt njegovog djelovanja dodatno je narušavao delikatnu ravnotežu koja je predviđena Dejtonskim sporazumom", istakao je Košarac.

Košarac: Suđenje Dodiku napad na izbornu volju građana Srpske

Košarac: Suđenje Dodiku napad na izbornu volju građana Srpske

Prema njegovim riječima, diplomate iz država koje nominalno podržavaju takozvanog visokog predstavnika svjesne su njegovog štetnog djelovanja, ali je vjerojatno potrebno pronaći rješenje kojim bi se on povukao, a oni sačuvali obraz i kredibilitet.

"Šmit bi zaista najveću uslugu učinio i sebi i BiH ako bi se već sutra vratio u rodnu Njemačku ili potražio neku drugu turističku destinaciju koja bi mu više prijala", naveo je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera