Sarajevo

Porodice i dalje traže tijela ubijenih: 32 godine od ubistva vojnika JNA U Velikom parku

  • Izvor: ATV
  • 22.04.2024. 19:20

Jela Lalović ni poslije 32 godine nije pronašla posmrtne ostatke svog brata Vlajka Golubovića.

Vlajko, nekadašnji pripadnik JNA, ubijen je u Velikom parku u Sarajevu, zajedno sa sedam svojih saboraca.

"Prošlo je 30 i nešto godina i još uvijek se ne zna šta je sa njima, sa njihovim posmrtnim ostacima. Niko nije odgovarao zato. Kako i zašto, ne znamo.  Mi smo nemoćni što se tiče toga. Svaki dan, koji nam prođe, sve nam je teže i teže, a najteže nam je gore kad odemo na mjesto zločina i položimo taj vijenac, onda nam se vrate i sjećanja i osjetimo neki njihov strah tu, gubitak", priča nam Jela.

Već godinama posmrtne ostatke Stevana Đokanovića traže njegova kćerka i supruga.

Nadaju se jedino Božijoj pravdi, jer kako kažu, Sud BiH je oslobodio one koji su počinili ovaj zločin.

"Išli smo i po sudovima i svugdje, oslobodili su i Vikića i Herendu i Juzunovića i sve. Znači, maltene, da su se oni sami poubijali i da njih nisu oni ubili. Tužno, žalosno!", kaže Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana.

"Nažalost, došli smo ovdje, jer nemamo gdje drugo doći, pošto nismo njegove ostatke nikad našli. To nam je želja već 32 godine da znamo gdje su, da bar te neke kosti skupimo od njih, da ih sahranimo kako dolikuje po našim pravoslavnim običajima. Da možemo otići i zapaliti svijeću, odnijeti cvijeće, isplakati se", govori Sanja Đokanović Čečar, kćerka ubijenog Stevana.

Muslimanske snage su, prije 32 godine u Velikom parku u Sarajevu,  ubile osmoricu pripadnika bivše JNA iz grupe "Transporter".

Od njih osmorice pronađena su tijela Nedeljka Vujičića i Zorana Markovića, dok se za ostalih šest još uvijek traga. 

Pratite nas i putem Vibera