Željka Cvijanović

"Racionalan pristup Еrdogana, u ЕU kao ravnopravan partner, a ne kolonija“

  • 02.03.2024. 12:13

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je nakon sastanka u Antaliji sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Еrdoganom da je ova zemlja zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje, naglasivši važnost unutrašnjeg dogovora bez nametanja rješenja.

"Predsjednik Turske promoviše jednak odnos prema svima koji žive u BiH. Mi to cijenimo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Antaliji gdje je prisustvovala Diplomatskom forumu.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Cvijanovićeva je navela da je predsjednik Turske izrazio želju da ponovo zaživi trilaterala BiH, Srbije i Turske, te da se usaglase zajednički projekti.

"Iskazao je interes za većim učešćem investitora iz Turske u BiH. Rekao je da poziva investitore da ulažu. Riječ je o obostranom interesu", rekla je Cvijanovićeva.

Dodik: Prioritet dajemo ekonomskim projektima

Dodik: Prioritet dajemo ekonomskim projektima

Ona je istakla da Turska privlači stanovnike Balkana turističkim destinacijama i dodala da je i to važan segment saradnje.

"To je izbalansiran sastanak. Navikli smo na umjeren pristup i brigu koju predsjednik Turske iskazuje za sve narode koji žive u BiH", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je jutros sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarala sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Jurajem Blanarom, a navela je da postoji želja da se podstakne evropski put BiH i da se pristupi konkretnim rješenjima, što je u ovom slučaju datum za početak pregovora o pristupanju.

"On je zainteresovan da vidi šta je to što mi možemo uraditi iz uslova ЕU, da bi imali pokriće da podrže odluku o pokretanju pregovora, razumjevši interes ЕU, da se cijeli Balkan integriše i da BiH ne treba da zaostaje za drugim zemljama koje već uveliko pregovaraju", rekla je Cvijanovićeva.

"Trasa Beograd - Sarajevo nije dogovorena preko Goražda i Sandžaka“

Ona je dodala da je ovo bila i prilika da se Slovačka obavijesti o prilikama u BiH, s obzirom na nedavno formiranu novu Vladu u toj zemlji.

"Sastanak je poslužio i u tome da ministra uvedemo u to što se zove naša politička situacija, kako mi vidimo ЕU i kako oni vide nas. Ukazali smo na potrebu realnijeg pristupa prema BiH. Nema više mjesta dvostrukim standardima, ni zamjeni teza, što smo gledali u proteklom periodu", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da postoje očekivanja od zemalja članica, ali i od institucija ЕU koje će biti formirane nakon izbora, te na realnim osnovama graditi odnos.

Potresan govor efendije na grobu srpskog sveštenika:

Potresan govor efendije na grobu srpskog sveštenika: "Oprostio se čovjek od čovjeka“

"Mi smo ukazali na činjenicu da je ЕU put nespojiv sa bilo kakvim stranim diktatorom koji tretira BiH kao koloniju i misli da može da mijenja zakone i Ustav. Mi želimo da se uspostavi kredibilna linija na relaciji BiH-ЕU i da razgovaramo kao kredibilni partneri", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla i da je potrebno resetovati određena pitanja, te smatra da je postignuto međusobno razumijevanje tokom današnjeg sastanka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)