Жељка Цвијановић

"Рационалан приступ Ердогана, у ЕУ као равноправан партнер, а не колонија“

  • 02.03.2024. 12:13

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је након састанка у Анталији са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом да је ова земља заинтересована за развој економске сарадње, нагласивши важност унутрашњег договора без наметања рјешења.

"Предсједник Турске промовише једнак однос према свима који живе у БиХ. Ми то цијенимо", рекла је Цвијановићева новинарима у Анталији гдје је присуствовала Дипломатском форуму.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Цвијановићева је навела да је предсједник Турске изразио жељу да поново заживи трилатерала БиХ, Србије и Турске, те да се усагласе заједнички пројекти.

"Исказао је интерес за већим учешћем инвеститора из Турске у БиХ. Рекао је да позива инвеститоре да улажу. Ријеч је о обостраном интересу", рекла је Цвијановићева.

Додик: Приоритет дајемо економским пројектима

Додик: Приоритет дајемо економским пројектима

Она је истакла да Турска привлачи становнике Балкана туристичким дестинацијама и додала да је и то важан сегмент сарадње.

"То је избалансиран састанак. Навикли смо на умјерен приступ и бригу коју предсједник Турске исказује за све народе који живе у БиХ", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је јутрос са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком разговарала са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром, а навела је да постоји жеља да се подстакне европски пут БиХ и да се приступи конкретним рјешењима, што је у овом случају датум за почетак преговора о приступању.

"Он је заинтересован да види шта је то што ми можемо урадити из услова ЕУ, да би имали покриће да подрже одлуку о покретању преговора, разумјевши интерес ЕУ, да се цијели Балкан интегрише и да БиХ не треба да заостаје за другим земљама које већ увелико преговарају", рекла је Цвијановићева.

"Траса Београд - Сарајево није договорена преко Горажда и Санџака“

Она је додала да је ово била и прилика да се Словачка обавијести о приликама у БиХ, с обзиром на недавно формирану нову Владу у тој земљи.

"Састанак је послужио и у томе да министра уведемо у то што се зове наша политичка ситуација, како ми видимо ЕУ и како они виде нас. Указали смо на потребу реалнијег приступа према БиХ. Нема више мјеста двоструким стандардима, ни замјени теза, што смо гледали у протеклом периоду", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да постоје очекивања од земаља чланица, али и од институција ЕУ које ће бити формиране након избора, те на реалним основама градити однос.

Потресан говор ефендије на гробу српског свештеника:

Потресан говор ефендије на гробу српског свештеника: "Опростио се човјек од човјека“

"Ми смо указали на чињеницу да је ЕУ пут неспојив са било каквим страним диктатором који третира БиХ као колонију и мисли да може да мијења законе и Устав. Ми желимо да се успостави кредибилна линија на релацији БиХ-ЕУ и да разговарамо као кредибилни партнери", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла и да је потребно ресетовати одређена питања, те сматра да је постигнуто међусобно разумијевање током данашњег састанка.

Пратите нас и путем Вибера