Predsjedavajući Predstavničkog doma

Radmanović: Isključivost razlog što nije došlo do usvajanja evropskih zakona

  • Izvor: SRNA
  • 06.06.2022. 21:15

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je isključivost u stavovima razlog zbog kojeg u protekle dvije godine nije došlo do usvajanja evropskih zakona, ali ni do izmjene Izbornog zakona u BiH.

Radmanović je pojasnio da sada postoje dva različita prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona od kojih jedan prolazi u Domu naroda, drugi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Bez obzira kako će to završiti u narednih dva-tri mjeseca, koliko imamo do izbora, ovi zakoni ostaju žive materije koji će novi sazivi morati odmah po početku rada da rasprave i možda je to neka korist u svemu što je loše - rekao je Radmanović na BHT.

Kada je riječ o održavanju opštih izbora u oktobru, Radmanović je naveo da niko nikada nije rekao da za to neće biti novca, ali da se dolazi u situaciju da Centralna izborna komisija /CIK/ pokušava da kaže da je važnija nego svi organi zajedno, da ima komunikaciju sa predstavnicima međunarodne zajednice i famoznim OHR i da sve diktiraju.

- Biće izbora, svi su rekli osim malog zatezanja iz jednog dijela vladajućih struktura. Većina se potpuno izjašnjavala za izbore. SNSD je oduvijek rekao da treba da budu izbori - rekao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On je naveo da su pripreme za izbore koje teku u SNSD sveobuhvatne, što je i jedan o razlog zbog kojeg ova stranka pobjeđuje, te istakao da se veoma ozbiljno pripremaju za izbore, ali da nije vrijeme da se govori o imenima kandidata jer ima još mjesec dana da to saopšte.

Prema njegovim riječima, SNSD ima veliki broj dobrih kandidata, ali se sva priča svela na dvije funkcije - ko je predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH.

- To nije jedino jer se u prethodnom periodu pokazalo da je vrlo važno kako radite i kako rukovodite parlamentom, Savjetom ministara. To usaglašavamo ovih dana i napravili smo široku demokratsku raspravu. Do 17. juna ima vremena da iz baze dobijemo prijedloge - rekao je Radmanović.

Komentarišući današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Radmanović je rekao da je uloga Srpske u BiH važna i kada to nije shvaćeno, svi u BiH imju problema.

- To neki nisu shvatili u drugom entitetu. Tako je situacija i sada i Republika Srpska je nesporno za mir i stabilnost i to odgovara svima. Nije uvijek shvaćeno kako to kaže Republika Srpska u nekim krugovima vani i onda se prenosi u BiH - rekao je Radmanović.

On je naveo da sada postoji situacija generalnog proglašenja neutralnosti o sukobu u Ukrajini i da je u Republici Srpskoj procijenjeno da je to bolje za sve u BiH.

On je dodao da je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je u ovoj situaciji napadan bez razloga jer je želio da čuje šta narodni poslanici imaju da kažu u vezi sa tim pitanjem.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program