Predsjedavajući Predstavničkog doma

Radmanović: Isključivost razlog što nije došlo do usvajanja evropskih zakona

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2022. 21:15

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je isključivost u stavovima razlog zbog kojeg u protekle dvije godine nije došlo do usvajanja evropskih zakona, ali ni do izmjene Izbornog zakona u BiH.

Radmanović je pojasnio da sada postoje dva različita prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona od kojih jedan prolazi u Domu naroda, drugi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Bez obzira kako će to završiti u narednih dva-tri mjeseca, koliko imamo do izbora, ovi zakoni ostaju žive materije koji će novi sazivi morati odmah po početku rada da rasprave i možda je to neka korist u svemu što je loše - rekao je Radmanović na BHT.

Kada je riječ o održavanju opštih izbora u oktobru, Radmanović je naveo da niko nikada nije rekao da za to neće biti novca, ali da se dolazi u situaciju da Centralna izborna komisija /CIK/ pokušava da kaže da je važnija nego svi organi zajedno, da ima komunikaciju sa predstavnicima međunarodne zajednice i famoznim OHR i da sve diktiraju.

- Biće izbora, svi su rekli osim malog zatezanja iz jednog dijela vladajućih struktura. Većina se potpuno izjašnjavala za izbore. SNSD je oduvijek rekao da treba da budu izbori - rekao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On je naveo da su pripreme za izbore koje teku u SNSD sveobuhvatne, što je i jedan o razlog zbog kojeg ova stranka pobjeđuje, te istakao da se veoma ozbiljno pripremaju za izbore, ali da nije vrijeme da se govori o imenima kandidata jer ima još mjesec dana da to saopšte.

Prema njegovim riječima, SNSD ima veliki broj dobrih kandidata, ali se sva priča svela na dvije funkcije - ko je predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH.

- To nije jedino jer se u prethodnom periodu pokazalo da je vrlo važno kako radite i kako rukovodite parlamentom, Savjetom ministara. To usaglašavamo ovih dana i napravili smo široku demokratsku raspravu. Do 17. juna ima vremena da iz baze dobijemo prijedloge - rekao je Radmanović.

Komentarišući današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Radmanović je rekao da je uloga Srpske u BiH važna i kada to nije shvaćeno, svi u BiH imju problema.

- To neki nisu shvatili u drugom entitetu. Tako je situacija i sada i Republika Srpska je nesporno za mir i stabilnost i to odgovara svima. Nije uvijek shvaćeno kako to kaže Republika Srpska u nekim krugovima vani i onda se prenosi u BiH - rekao je Radmanović.

On je naveo da sada postoji situacija generalnog proglašenja neutralnosti o sukobu u Ukrajini i da je u Republici Srpskoj procijenjeno da je to bolje za sve u BiH.

On je dodao da je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je u ovoj situaciji napadan bez razloga jer je želio da čuje šta narodni poslanici imaju da kažu u vezi sa tim pitanjem.

Тагови: