PD PS BiH

SDA, DF i NЕS htjeli da se raspravlja samo o povratnicima u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2023. 19:26

Propao je pokušaj poslanika SDA, DF-a i NЕS-a u BH Parlamentu da poture priču o navodnoj ugroženosti povratnika Bošnjaka u Republiku Srpsku. Oni koji su sazvali hitnu sjednicu, izgleda, nisu očekivali da će im poslanici iz Srpske začepiti usta činjenicama. I to upravo slučajem zbog koga su i tražili da se raspravlja o bezbjednosti povratnika.

"U slučaju fizičkog napada na lice iz Zvornika koje se dogodilo trećeg sptembra u Gornjoj Kamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko časova identifikovali i lišili slobode dva lica iz Zvornika o svemu obavjestili dežurnog tužioca pod čijim nadžorom se preduzimaju dalje mjere i radnje. Oštećeno lice do danas nije dalo izjavu u svojstvu oštećenog lica", kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Kad su čuli da policija rasvjetljuje rijetke slučajeve napada koji su definitivno izuzetak, a nikako pravilo, kako su to pokušali da predstave, okrenulo se na opštu priču. 

"Radi se o populaciji koje u entitetu Republika Srpska ima nešto oko 15%, dakle između 15 i 16% stanovnika entiteta Republka Srpska čine povratnici. Mi o tome trebamo zazgovarati, i donijeti potrebne zaključke kako bismo preduprijedili neke druge neželjene događaje koji mogu eskalirati", kaže Еdin Ramić, poslanik SDA u PD PS BiH.

Kakvu eskalaciju predviđa Ramić? Zašto niko od njih nije ni slovo rekao o napadima na srpske povratnike u drugom entitetu? Upravo je na priču o svim povratnicima pozvao Milorad Kojić. Kad su već pomenuti i procenti, pitao je kako su toliko veći procenti povratnika u Srpsku nego u drugi entitet?

"Prema popisu iz 91, zvanični podaci, ništa paušalno, Srba u Federaciji je bilo 542.879, a danas 56.550, da konstatujemo etnički očišćeni iuz Federacije, samo iz Sarajeva 150 hiljada. Е i taj mali broj Srba koji je ostavo izložen je raznim oblicima torture" kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.  

Javili su se i poslanici hrvatskih stranaka. Podsjećaju na veći broj incidenata i ubistava hrvatskih povratnika upravo u drugom entitetu, a o čemu predlagači nisu htjeli da govore.  

"Ja ću samo spomenuti ubistvo policajaca i čitav set ubistava na području Travnika od 2003. pa dalje. Ubistvo čitave porodice Anđelić u Konjicu", rekao je Predrag Kožul, poslanik HDZ BiH u PD PS BiH.

Za Sanju Vulić sazivanje hitne sjednice je zloupotreba povratnika i pokušaj SDA da se vrati na političku scenu. Ina sve to, dokaz sluganstva bošnjačkih lidera prema strancima.

"Nudite se određenim krugovima međunarodne zajednice koja konstantno pokušava da prospe priču ako u BiH nema bezbjenosti, kako će ovdje ko zna da se sei, kako ćemo da se podavimo pokoljemo i kako je neophodno da BiH do kraja svog postojanja bude neki protektorat, pod palicom određenih menmtora koji misle da sve znaju i da su pametniji od svih nas", kaže Sanja Vulić.

Na kraju je usvojen zaključak kojim se osuđuju svi napadi na povratnike u BiH. Formiraće se radno tijelo koje ima rok 45 dana da predloži mjere zaštite za te ljude.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: