Tema dana

Silovanje propisa za račun Britanaca

  • 19.01.2024. 21:13

Ponašanje bošnjačkih političara i njihovo sluganstvo zapadu prevazilazi sve granice odgovornog i racionalnog raspolaganja prirodnim resursima.

Slučaj Vareš i dolazak britanske firme Adrijatik metals da bez bilo kakvih valjanih dozvola vrši eksploataciju zemljišta, na osnovu usmene vjerovatno naredbe Kristijana Šmita samo je pokazatelj da zapravo živimo skečeve Top liste nadrealista, kaže pravnik Ognjen Tadić. 

A kako su to objašnjavali i sami Nadrealisti, u svojim skečevima pokušavali su da dočaraju najapsurdniji mogući scenario tadašnjih društveno-političkih prilika. 

„Prije rata, Top lista nadrealista snimila je jedan skeč koji se zove Turizam u Sarajevu. Tu Nele Karajlić glumi lokalnog varalicu Rizu, koji prodaje Vijećnicu. Kada uzme novac kaže sada idi u Vijećnicu i reci da te Rizo poslao. Tako izgleda stvari funkcionišu od dolaska Šmita u BiH. Vlada BiH nikad ne bi tako nešto uradila da Nermin Nikšić nije rekao 'rek'o mi Šmit da ja to dam Britancima.  Republika Srpska štiti ne samo svoju imovinu, nego imovinu FBiH“, rekao je Tadić.

Federalna vlada je čak donijela odluku o prenamjeni šumskog zemljišta u druge svrhe, sve kako bi se olakšao posao Britancima. Da apsurd bude veći, za tako nešto nema dozvole Pravobranilaštva, a sve se kosi i sa odlukama Ustavnog suda BiH, u koji se svi tamo kunu. 

 „Nema propisa koji nije prekršen. Da biste ovakav neki posao doveli do kraja, svaki od propisa koji primjenjujete mora biti regularno primijenjen. Ovdje ih nekoliko nije primijenjeno, ali ono što je bitno da smo svi svjesni da je to urađeno na neustavan i nezakonit način. Dolazak ovakve vlasti se desio tako što je Kristijan Šmit kao stranac bez ikakvih ovlaštenja objavio u Službenom listu FBiH da je suspendovao Ustav na 24 časa, kako bi ovakva vlada bila imenovana. Poslije toga sve je moguće, jer što se grbo rodi, vrijeme ga ne ispravi“, istakao je Tadić.

Koliko je sve ovo apsurdno, govori i izjava direktora kompanije Adrijatik metals koji priznaje da su koncesione naknade koje oni plaćaju smiješno niske. Kako sada stvari stoje, opština Vareš i kanton će za dvadesetak godina dobiti mizernih 60 miliona evra, dok će Britanci zaraditi nekoliko milijardi. Kako pišu i pojedini mediji u drugom entitetu, kantonalne vlasti su u nekoliko navrata snižavale cijenu naknada na svoju štetu. Prema nekim procjenama, trenutne cijene su i do 20 puta niže od ostatka regiona, tako da BiH postaje unosan prostor za mešetarenje, kaže Muharem Cero, stručnjak za pitanja imovine. 

„Pitanje Vareša je otvorilo cijelu priču o državnoj imovini. Ranije je u postupak bio uključen titular vlasti, ovaj put je isključeno Pravobranilaštvo uz obrazloženje da ono po službenoj dužnosti može pratiti i zaštitu državne imovine. Poznato je da se nerijetko iza priče o prenamjeni otvarao put gdje se država izopštavala iz svog vlasništva“, rekao je Muharem Cero, stručnjak za imovinu.

Sve ovo za tamošnji narod znači jad i bijedu, poručuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Upravo to čeka i ostatak BiH ukoliko se otvori Pandorina kutija u vezi sa državnom imovinom. Stav Republike Srpske je jasan, a to je da je pitanje vlasništva riješeno u Dejtonu, Republika Srpska raspolaže sa 49% teritorije BiH. A teritoriju čine i šume i rude i ostala prirodna bogatstva, sa kojima će se raspolagati isključivo onako kako odluči Republika Srpska, a ne Kristijan Šmit ili Majkl Marfi. 

Pratite nas i putem Vibera