Tema dana

Šmit i OHR višak prtljaga na bh. putu u ЕU

  • Izvor: ATV
  • 24.01.2024. 21:00

Uvijek je bolje kada razgovaramo nego kada razgovaraju o nama - ovo je jedna od poruka koja stiže iz Republike Srpske nakon posjete Sarajevu evropskog tima, kako su se samonazvali Ursula fon der Lajen, Mark Rute i Andrej Plenković.

Nakon onoga što su njih troje rekli, očekujemo konkretan datum kada će biti otvoreni pregovori sa Unijom, kaže to Radovan Kovačević, delegat Kluba Srba u Domu naroda bh. Parlamenta. 

Ne može da se ne pomene da je ostao gorak ukus iz decembra kada su otvoreni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom a nisu sa BIH. 

Vrlo jasna o uplitanju stranaca u unutrašnje stvari BiH bila je i Borjana Krišto. Predsjedavajuća Savjetu ministara juče je o tome govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim gostima. 

BiH ima dva mjeseca da pokaže dodatne napore na evropskom putu ne bi li u martu dobila početak pregovora. Nije da neke stvari nisu odrađene, poput usvajanja određenih zakona, ali je još mnogo posla pred institucijama. Da li će se uspjeti odraditi ono što Еvropska unija još traži do martovskog sastanka u Briselu kada bi se trebala donijeti odluka o pregovorima sa BiH? 

Opširnije pogledajte u našoj Temi dana:

Pratite nas i putem Vibera