Nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona

Šta ćemo sad: "Trojka" proslavi Šmita, a Еvropa ga kritikuje

  • 26.03.2024. 22:29

Stranke "Trojke", SDA, i ambasade Amerike i Britanije pozdravile su nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita.

Ovaj pozdrav uslijedio je zbog obećanog "evropskog puta". Ipak, tamo se ne ide tako. A to govori i saopštenje Еvropske unije. Šta su bošnjački političari slavili, vidjeće se u narednim danima.

Ali su se zeznuli slaveći nametanje Kristijana Šmita. Ako krenemo otpočetka, slavili su nešto što Еvropska unija nije zdušno prihvatila. Možda jesu ambasadori zemalja "podrivača" u BiH, ali ЕU nije, barem ne na takav način.

Proslavili su oni i kolonijalnog namjesnika. Ovim nametanjem Kristijana Šmita, oduzeto je pravo građana BiH da odlučuju, a tu su i poslanici stranaka koje slave nametanje. Šta slave? Možda to što neće morati da rade.

ЕU udarila šamar Šmitu?

ЕU udarila šamar Šmitu?

I sada malo da uđemo u začarani krug Sarajeva. SDA Bakira Izetbegovića pozdravila je Šmitovo nametanje i optužila SNSD, HDZ i "Trojku" da su odgovorni za to. Nakon toga, javila se i "Trojka" sa zdušnom podrškom odluci Kristijana Šmita?

Postavlja se logično pitanje, ako su Bošnjaci za evropski put BiH, zašto onda likuju nad nametanjem Kristijana Šmita, kada ga već kritikuje sama Еvropska unija.

Na kraju podjednako važno. U saopštenju ЕU se naglašava da dogovor treba da bude između političara. "Trojka" je bila za pregovaračkim stolom, nisu ustali od njega, ali ih je opet razveselilo nametanje.

Pratite nas i putem Vibera