Suluda odluka

U Jošanici ubijali djecu i stare, a Sud BiH odbio optužnicu za zločine

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2023. 19:16

Odluka Suda BiH da odbije optužnicu protiv trinaest pripadnika takozvane Armije RBiH za zločin nad srpskim civilima u Jošanici je sramna. Monstruozna, koliko i zločini koji su počinjeni 92. nad d‌jecom i starima, poručuju iz Republike Srpske. Iz Suda kažu da su mjesta napada bila legitimni vojni cilj. Ovo je suludo čak i za Tužilšatvo BiH koje će uložiti žalbu.

"Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima, jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloljetna lica, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog vještaka", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Vijest iz Suda udarila je tamo gd‌je najviše boli. Iz organizacija proisteklih iz odbrambno otadžbinskog rata pozivaju sudije iz Republike Srpske da se povuku iz Suda BiH. 

"To je i pticama na grani jasno da ne može biti razlog zbog nepotvrđivanja optužnice. Bukvalno se tražio neki razlog samo da bi to bilo odbijeno. Pretpostavljajući da su to bila lica koja bi odgovarala po komnadnim odgovornostima ne samo za Jošanicu već i za ostala mjesta", kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

"Pozivamo sve sudije iz Republike Srpske, sve Srbe koji rade u toj instituciji da podnesu ostavke i izađu iz tog suda. Samo na taj način će nam pokazati da nisu u sprezi sa tim sudom i da nisu saučesnici u tome što se dešava nad srpskim narodom", kaže predsjednik Skupštine, Branimir Kojić.. 

U Jošanici je na Nikoljdan 92. ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom

"Koliko to Srba treba da bude ubijeno da bi se uopšte stigla optužnica nakon 31 godinu a onda i potvrdila. Očito 56 Jošaničkih Srba nije dovoljno. Da li to treba da budu i mlađa d‌jeca koja su ubijena od dvije i po godine. Pa da imamo sudski epilog ovih zločina", kaže v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić. 

Ovo je još jedna potvrda da se unaprijed zna da se Srbi mogu ubijati, i da neće biti ratnih zločinaca za ubistva Srba, kažu iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program