Tema dana

Uzavrelo u "slučaju Vareš"

  • Izvor: ATV
  • 26.01.2024. 21:27

Sve je uzavrelo u "slučaju Vareš". Dok Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH priznaje da je sve odluke donio uz blagoslov Kristijana Šmita, narod u Kaknju i Varešu se hvata za glavu.

Da su vlasti zeničko-dobojskog kantona i Federalna vlada sve uradili mimo prava i zakona, i da se ide na noge strancima, kažu,  svima je jasno.

U Varešu smatraju da su ti isti stranci u opštinu došli samo kako bi se dočepali bogatstva koje skriva njihovo zemljište.

Tamo je britanska kompanija "Adriatik Metals" namirisala zlato. Rudnik planiraju tik uz kakanjski izvor pitke vode.

Borba protiv korupcije ili špijuniranje?

Borba protiv korupcije ili špijuniranje?

Od "zlatne groznice" Britanaca i federalne vlade, vapaj naroda u susjednom Kaknju gotovo da niko i ne čuje.

A kada se glas onih koji se usude da progovore i čuje, Britanci ih ućutkuju tužbama.

Tako su tužili i Hajriju Čobu, ekološkog aktivistu iz Kaknja. 

- Sporno je to licemjerje, počevši od onog evropskog. Provlače nama nekakvu zelenu energiju, hoće da gase naše termoelektrane jer njima zagađuje zrak, a istovremeno nam donose rudnike teških metala i to preko svojih ambasadora koji to podržavaju, pa evo i preko Kristijana Šmita. Imamo devastaciju prostora, ugrožavanje biodiverziteta, imamo mrtav Vrući Potok, dobar dio Trstionice je mrtav, zagađenu pitku vodu sa druge strane brda, pa neka vide svi i znaju šta su evropska zelena geološka istraživanja - priča Čobo, ekološki aktivista.

Čobo upozorava da geološka istraživanja Britanaca može očekivati i narod u Republici Srpskoj. Poziva da se zajedno suprotstave strancima i njihovom tutorstvu.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: