Dodik i Cvijanovićeva

"Zakon o sukobu interesa mogao bi biti usvojen do kraja dana"

  • Izvor: SRNA
  • 06.03.2024. 17:10

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu "da ima osjećaj" da će Prijedlog zakona o sprečavanju sukobu interesa u institucijama na nivou BiH biti usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH do kraja dana.

"Prije tri dana nije bilo teksta zakona. Bilo je deset verzija i niko nije našao za shodno da sjedne i kaže hajdemo od člana do člana. Kada smo to u ovoj zgradi uradili, onda smo vidjeli da ima načina da se to prevaziđe", rekao je Dodik na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje u vezi sa današnjom sjednicom Savjeta ministara na čijem dnevnom redu je ovaj prijedlog zakona.

Dodik je istakao da ostaje da se vidi kako će na kraju biti, ali da smatra da neće biti problema ako budu svi dosljedni onom što je dogovoreno.

On je napomenuo da je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u pravu oko toga da je bolje uraditi kvalitetan tekst, nego brzo uraditi, pa da se nakon toga osporava. 

Dodik: Osjećam se napadnuto i nesigurno u BiH, ali nisam prepadnut

Dodik: Osjećam se napadnuto i nesigurno u BiH, ali nisam prepadnut

Cvijanovićeva je izjavila da je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH usaglašavan i da, ukoliko je taj proces završen, ne bi trebalo da bude problema oko njegovog usvajanja na današnjoj sjednici Savjeta ministara.

"Prvobitna verzija zakona o sukobu interesa bila je rogobatna i prilično nelogična. Bila je neka verzija koja ne bi doprinijela konačnom cilju tog samog zakona, izazvali bi mnogo konfuzije i mnogo nekih stvari koje bi bile eventualno predmet sporenja", rekla je ona.

Ona je navela da to nije jedini zakon oko kojeg se dugo vode usaglašavanja.

Cvijanović: Svjedoci nisu rekli ništa, pokušava se ubrzati proces

Cvijanović: Svjedoci nisu rekli ništa, pokušava se ubrzati proces

"Bolje se dugo usaglašavati i dobiti kvalitetan tekst, nego na brzinu raditi nešto, pa onda imate uvijek nekoga ko to osporava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je naglasila da su se predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH "potrudili da uspiju zakoni" koji su bili dovoljni da se dobije zeleno svjetlo za pregovarački proces.

Prema njenim riječima, kakvi će biti krajnji ishodi, ne zavisi samo od jedne strane.

Cvijanovićeva je naglasila da je bilo potrebno da se dugo radi na određenim zakonima da bi oni postali bolji nego što su prvobitno bili predloženi.

Pratite nas i putem Vibera