Predsjednik Udruženja žena žrtava rata

Živković Railić: Još jedna potvrda nepravde u Sudu BiH

  • Izvor: SRNA
  • 21.09.2023. 11:56

Odbijanje optužnice protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad Srbima u Jošanici samo potvrđuje nepravdu u radu Suda BiH i da se sprovode fašističke ideja nad Srbima, ocijenila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Railić.

"Na šta liči ovo? Hoćemo li pomrijeti čekajući kad će se zlikovci smilovati da kažu bar jednu jedinu rečenicu da su i Srbi bili žrtve?", upitala je Railićeva.

Rajilićeva je zatražila da institucije Republike Srpske povuku svoje predstavnike iz Suda BiH i taj sud postane potpuno nevažeći, da presude koje je donio budu proglašene nevažećim.

Ona je rekla Srni da ovo samo potvrđuje da se unaprijed zna da Srbi mogu biti ubijani, a da za to neće biti odgovornih ratnih zločinaca.

"Еvo još jedne potvrde gdje takozvani heroji Armije BiH ne smiju biti optuženi, a smiju biti ubijana srpska djeca, curice od dvije godine i starci od 88 godina", izjavila je Railićeva.

Prema njenim riječima, da nije bilo odbrane 1991. godine, na ovom prostoru ne bi bilo ni "S" od Srba, niti bi ova teritorija postojala.

"Sve su to planovi skrojeni u kuhinjama međunarodne zajednice sprovođeni preko plaćenika i njihovih istomišljenika u BiH, a to što nisu postigli u ratu, rade danas u miru", izjavila je Railićeva.

Ona je istakla da sve ovo potvrđuje da se nad Srbima provodi teška, najcrnja vrsta mržnje, fašističkih ideja nastavljenih iz Drugog svjetskog rata.

Za najavu Kristijana Šmita da će praviti registar osuđenih za ratne zločine, Railićeva je rekla da on ne predstavlja nikakvu demokratiju već provodi germansku politiku iz Drugog svjetskog rata nad Srbima.

Ona je napomenula da su Srbi u BiH i nakon 30 godina stalno pod nekim napadom, pod nekom nepravdom i pod strepnjom šta donosi sljedeći dan.

"Ovo je jedno od mjesta gdje je bar podignuta optužnica, pa povučena. Ima stotine mjesta u okolini Tuzle, Sarajeva, Foče gdje su počinjeni brojni zločini nad Srbima, a niko za njih nije odgovarao, niti će odgovarati, na primjer Bravnice, Mrkonjić Grad i mnoga druga mjesta gdje su masovne grobnice srpskih civila i staraca i nejači", ukazala je Railićeva.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Pratite nas i putem Vibera