Dosije

"Besnilo" izazvalo bjesnilo: Šta bi srenjoškolci trebalo da čitaju?

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2023. 20:38

Еksplicitan sadržaj u lektirama srednjoškolaca zasmetao je pojedinim roditeljima.

Roman "Besnilo" Borislava Pekića, koji se čita u drugom razredu Gimnazije, kod pojedinaca izazvao je bjesnilo.

Pojedinini roditelji, koji su se požalili redakciji ATV-a, smatraju da opisi eksplicitnih scena u ovoj knizi nisu za srednjoškolce.

Da takvo štivo nije za taj uzrast, smatraju roditelji.

Sa druge strane, profesori srpskog jezika smatraju da su knjige najmanji problem kada se uzme u obzir šta je sve djeci dostupno na internetu.

"Nisu scene njima bitne, njima je bitna logika zašto je čovjek nasilan, kada je čovjek nasilan i šta se dešava u ovom svijetu pa čovjek postaje nasilan ako nije bio", rekao je Ivan Jevđović, profesor srpskog jezika i knjižnjvnosti u banjalučkoj Gimnaziji.

Jevđović je dodao da se dijete pita kako da ispuni svoje potrebe, da ispuni svoje želje na ovom svijetu ako je za čovjeka karakteristično nasilje i kakve su njegove mogućnosti u ovom svijetu, a to je nešto što odrasle plaši jer nemaju odgovore na to.

Profesor Ranko Popović kaže da su to normalni sadržaji koje je sasvim normalno čitati i ne treba od njih praviti tabu teme jer se može desiti da štivo nije onako kako izgleda.

"Je li vi mislite i da li neko misli da je današnjem učeniku srednjoškolcu od 15, 16 ili 17 godina išta od toga teško dostupno preko sprava koje ima. On to može da nađe u mnogo eksplicitnijem obliku. Ja se toga ne bih bojao, nikada", rekao je Ranko Popović, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci na osjeku za srpski jezik i književnost.

On je dodao da postoje možda osjetljiviji učenici koji će izraziti vrstu protesta protiv toga.

"To je uvijek moguće, ali je uvijek dobro da ako nastavnik tu biva neki posrednik da kaže to je nešto kao svi ostali sadržaju ljudskog života podložno opisivanju", rekao je Popović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: