Досије

"Беснило" изазвало бјеснило: Шта би срењошколци требало да читају?

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2023. 20:38

Експлицитан садржај у лектирама средњошколаца засметао је појединим родитељима.

Роман "Беснило" Борислава Пекића, који се чита у другом разреду Гимназије, код појединаца изазвао је бјеснило.

Појединини родитељи, који су се пожалили редакцији АТВ-а, сматрају да описи експлицитних сцена у овој книзи нису за средњошколце.

Да такво штиво није за тај узраст, сматрају родитељи.

Са друге стране, професори српског језика сматрају да су књиге најмањи проблем када се узме у обзир шта је све дјеци доступно на интернету.

"Нису сцене њима битне, њима је битна логика зашто је човјек насилан, када је човјек насилан и шта се дешава у овом свијету па човјек постаје насилан ако није био", рекао је Иван Јевђовић, професор српског језика и књижњвности у бањалучкој Гимназији.

Јевђовић је додао да се дијете пита како да испуни своје потребе, да испуни своје жеље на овом свијету ако је за човјека карактеристично насиље и какве су његове могућности у овом свијету, а то је нешто што одрасле плаши јер немају одговоре на то.

Професор Ранко Поповић каже да су то нормални садржаји које је сасвим нормално читати и не треба од њих правити табу теме јер се може десити да штиво није онако како изгледа.

"Је ли ви мислите и да ли неко мисли да је данашњем ученику средњошколцу од 15, 16 или 17 година ишта од тога тешко доступно преко справа које има. Он то може да нађе у много експлицитнијем облику. Ја се тога не бих бојао, никада", рекао је Ранко Поповић, редовни професор на Филолошком факултету у Бањој Луци на осјеку за српски језик и књижевност.

Он је додао да постоје можда осјетљивији ученици који ће изразити врсту протеста против тога.

"То је увијек могуће, али је увијек добро да ако наставник ту бива неки посредник да каже то је нешто као сви остали садржају људског живота подложно описивању", рекао је Поповић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: